Advertentie

COMMENTAAR - Confederale logica

©rv

Et voilà. De PS is er dankzij de Franstalige christendemocraten in geslaagd vanuit haar regionale sterkte de dans te bepalen. De confederale logica ten top.

‘Een slecht toneelstuk gespeeld door schitterende acteurs’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever over de verkiezingscampagne. De prijs voor grootste acteur van de afgelopen dagen gaat ongetwijfeld naar CDH-voorzitter Benoît Lutgen. Die gaf zijn ‘zustervoorzitter’ Wouter Beke dagenlang te kennen dat hij voor een centrumrechtse federale coalitie, zonder de PS, wou gaan. Terwijl hij ondertussen regionale akkoorden aan het smeden was met de PS en daar de prijs opdreef. En dan met een uitgestreken gezicht weer naar CD&V, de N-VA en de liberalen trok om te laten verstaan dat een centrumrechtse coalitie mogelijk was.

Voor CD&V, de N-VA, Open VLD en de MR is de alliantie van de PS en CDH in Wallonië en Brussel - met het FDF - en vooral de snelheid ervan, dan ook een verrassing.

Gefikst is het nog niet. Er is een angeltje in de PS- en CDH-logica: CD&V en Open VLD, die in Brussel zouden meedoen, verzetten zich tegen het FDF.

Maar de alliantie tussen de PS en CDH is er en ze zal niet snel gebroken worden. Ze zet ook de federale regeringsvorming op een ander spoor. De PS en CDH bepalen de dans vanuit Wallonië.

Centrumrechts met vijf partijen, het scenario van informateur Bart De Wever, lijkt ver weg. Veel kan hij er echter niet tegenin brengen. Het strookt met de confederale logica dat een regio snel een regering vormt. Dat de grootste partij daar het initiatief toe heeft, is logisch. In Brussel en Wallonië is dat de PS, in Vlaanderen is dat de N-VA.

Er zit voor de N-VA niets anders op dan zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen. Drie regionale regeringen die snel een eigen sociaal-economisch programma schrijven en het land voort laten draaien, dat is de logica van autonome deelstaten.

En een federale regering? Wordt de confederale logica gevolgd, dan komt er opnieuw een confrontatie N-VA versus PS. Maar geen staatshervorming, geen regering zonder de PS, en amper een centrumrechts beleid, is dat dan de ‘overwinning’ van de N-VA?

Hoe zal iemand er in zo’n coalitie in slagen een coherent federaal sociaal-economisch beleid mee te voeren? Want dat is, alle politiek stratego ten spijt, wel wat vooropstaat. Hoe laten we mensen langer werken, houden we de pensioenen betaalbaar, krijgen we onze economie weer op het spoor en werken we de aberraties in onze arbeidsmarkt weg?

‘Het is zover gekomen dat wie een federale regering wil vormen, de grootste partij uit de andere taalgroep moet uitschakelen’, zei De Wever aan de vooravond van de verkiezingen in een interview in deze krant.

Sinds gisteren is het een stuk waarschijnlijker dat niet de PS zal worden uitgeschakeld, ook al wacht ons wellicht eerst nog een lange uitputtingsslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud