Commentaar: De nieuwe heilige koe

Dexia Bank ontbindt en vereffent haar durfkapitaalfonds Dexia Ventures. Het fonds stapte in jonge technologiebedrijven. Twee weken geleden raakte bekend dat de investeerders in het technologiefonds van de durfkapitaalgroep NeSBIC, een volle dochter van Fortis, ruim 100 miljoen euro toegezegd kapitaal niet op tafel moeten leggen. De verliezen op de investeringen zijn zo groot dat NeSBIC het resterende kapitaal niet meer opvraagt. Ook verschillende Belgische durfkapitaalfondsen, allemaal forse technologie-investeerders, staat het water tot aan de lippen.

De durfkapitaalsector verbrandde zijn vingers de voorbije jaren fors aan de technologiezeepbel. Veel durfkapitaalgroepen stapten in piepjonge ICT-bedrijfjes, soms niet meer dan een idee groot, tegen absurde waarderingen en op basis van opgeblazen bedrijfsplannen die nooit waargemaakt konden worden.

Het rendement van durfkapitalisten die zich te ver op het technologiepad waagden, ligt dan ook heel, heel ver af van de 25 en meer procent die ze hun investeerders voorspiegelden. Institutionele beleggers die de voorbije drie jaar bijna 1,3 miljard euro in Belgische fondsen stopten, worden er met reden chagrijnig van. Te meer omdat ze de fondsmanagers een beheersvergoeding van 2 procent op dat opgehaalde geld betalen. Durfkapitalisten worden om zo te zeggen slapend rijk, vinden ze.

Nu de technologiesector weer met beide voeten op de grond staat, de ideeën realistischer en de waarderingen aanvaardbaarder zijn, is er echter van heinde en verre geen durfkapitaalinvesteerder meer te bespeuren. Dat is jammer, want een generatie jonge entrepreneurs ziet zich zo afgesloten van een belangrijke financieringsbron.

Durfkapitaalgroepen hebben het ondertussen te druk met hun nieuwe heilige koe: de management buy-out. Een management buy-out (MBO) is de volledige of gedeeltelijke overname van een bedrijf die mee gefinancierd wordt door het management of het personeel van de onderneming. Het gaat hoofdzakelijk om mature bedrijven die zich ver van de technologiehype hielden. Europese buy-outfondsen investeerden dit jaar al ruim 27 miljard euro in MBO's. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat ze in de eerste zeven maanden van 2001 in mature bedrijven staken. Ook in België gaven verschillende durfkapitalisten te kennen dat ze hun focus aan het verleggen zijn van nieuwe naar oude technologie.

De vraag is of de MBO het ei van Columbus is. De Belgische vijver is niet groot en er zijn grote buitenlandse kapers als CVC Capital of Candover op de kust. De strijd om de goede mature bedrijven wordt bikkelhard. En wie betaalt dan de juiste prijs? Ook voor het rendement moeten de institutionele beleggers de recente plannen van de durfkapitaalgroepen waarin ze investeren, niet ondersteunen. Europese buy-outfondsen haalden verleden jaar amper 2,2 procent rendement.

Tom PEETERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud