Commentaar: Economische stimulans

©-

De vrees voor een economische recessie heeft de Verenigde Staten stevig in zijn greep. De steeds duurdere olie betekent een steeds zwaardere last voor de Amerikaanse burgers en bedrijven. Komt daarbij dat de kredietcrisis, die vorige zomer losbarstte, blijft dooretteren.

(tijd) - Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde vorige week bovendien voor een verslechtering van de reële economie. Hij verwees daarbij onder meer naar de scherpe stijging van de werkloosheid eind vorig jaar. Al dat onheilspellende nieuws bracht het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking een nieuwe klap toe.

De Amerikaanse president, George Bush, zegt niet bij de pakken te blijven zitten. Volgens zijn medewerkers werkt hij aan een grootscheeps stimuleringsplan, dat hij over twee weken zal bekendmaken tijdens zijn laatste State of the Union. Bush zou naar verluidt zo’n 100 miljard dollar (68 miljard euro) uittrekken voor zijn economisch plan.

Welke maatregelen hij precies wil doorvoeren, is nog niet echt duidelijk. Daarvoor moet hij deze week nog overleggen met zijn medewerkers. En met de Democratische oppositie in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die hebben al laten weten dat ze willen samenwerken met de Republikeinen van Bush.

De Democraten mikken alvast op een belastingverlaging voor de laagste inkomens. Ze zouden zich zelfs kunnen vinden in een verlaging van de vennootschapsbelasting, een stokpaardje van de Republikeinen, op voorwaarde dat die voldoende gecompenseerd wordt. Op het Democratische verlanglijstje staat ook nog een verlenging van de werkloosheidsuitkeringen.

De economie heeft in de campagnes van de voorverkiezingen voor het presidentschap andere thema’s, zoals de Irakoorlog en het immigratiebeleid, naar de achtergrond verdrongen. De Democrate Hillary Clinton kwam vorige week als eerste op de proppen met een eigen voorstel: 55 miljard dollar om de armste Amerikanen te helpen bij de betaling van hun hypotheeklening en energiefactuur en 10 miljard dollar voor extra werkloosheidsuitkeringen.

Opvallend was dat Clintons voornaamste rivaal voor de Democratische nominatie, Barack Obama, geen concrete maatregelen wist op te sommen. Hij had zich mogelijk laten verrassen door de prominente aandacht voor de economie.

De Republikeinen beseffen dat ze niet kunnen achterblijven, en dat was de voorbije dagen te merken in de staat Michigan. De Republikeinse rivalen, John McCain en Mitt Romney, voerden daar campagne in de aanloop naar de voorverkiezingen van dinsdag. Michigan was lange tijd een belangrijk industrieel centrum, maar zag de jongste acht jaar 400.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Romney zei een einde te zullen maken aan de reeks ontslagen. McCain reageerde boos op die ‘onzin’ en zei geld te willen investeren in de opleiding van werklozen. Het is duidelijk: de Republikeinen willen niet enkel bekendstaan voor hun belastingverlagingen voor de rijksten.

Het economisch stimuleringsplan van president Bush kan de discussie tussen de presidentskandidaten uit beide kampen aanwakkeren. Het getouwtrek tussen Republikeinen en Democraten kan het initiatief bovendien ondermijnen. Nochtans zijn alle partijen het erover eens: er moeten dringend maatregelen komen om de impact van de economische achteruitgang op te vangen. Er resten echter nog grote vragen. Komt het stimuleringsplan op tijd? En volstaat 100 miljard dollar? Critici wijzen erop dat het maanden kan duren voor de maatregelen effect hebben. En ze schatten dat ministers 300 miljard nodig is om het tijd te keren. Het dreigt met andere woorden een verhaal te worden van ‘too little, too late’.

Erik Ziarczyk

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud