Commentaar: Een driftig baasje

Het aanhoudende verbale gebeuk van de Franse president Nicolas Sarkozy op de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Jean-Claude Trichet op het kookpunt gebracht. De voorzitter van de ECB reageerde gisteren met de korte maar scherpe mededeling dat elke poging om de ECB te beïnvloeden in de uitoefening van haar taken een schending vormt van het Europees verdrag.

De onmiddellijke aanleiding voor de woede-uitval van Trichet was de uitspraak van de Franse minister van Europese Zaken in een kranteninterview dat er een meer open discussie zou moeten zijn over de Europese rentebeslissingen. Het is de zoveelste kritiek van Sarkozy en zijn regeringsploeg op het beleid van de ECB.

Sarkozy is er al maanden mee bezig. Het leek verkiezingsretoriek. Maar sinds hij in het Elysée zit, gaat hij er onverminderd mee door. Sarkozy wijt de zwakke prestaties van de Franse economie voor een stuk aan de dure euro - vreemd toch dat alleen Frankrijk daar last van schijnt te hebben - en daar acht hij het rentebeleid van de ECB verantwoordelijk voor. De Franse president drijft openlijk de spot met de ECB door de gevraagde begrotingsdiscipline vrolijk aan zijn laars te lappen. Hij heeft zijn minister van Financiën en Economie de doelstelling gegeven te werken aan een 'economische regering' voor de eurozone, die een tegengewicht kan vormen voor de ECB.

Dat Frankrijk met zijn kritiek op de Europese centrale bank grotendeels alleen staat, hindert hem niet. Dat sommige andere Europese regeringsleiders, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn discours tegenspreken en vinden dat de sterke euro geen enkel probleem oplevert, remt hem niet af. Maandag, tijdens een ontmoeting met Merkel in Toulouse, bewees Sarkozy nog lippendienst aan de onafhankelijkheid van de ECB. Maar gisteren vertelde hij zijn regering dat het standpunt van Merkel in zijn richting was opgeschoven.

De hyperactieve en schouderkloppende president lijkt vastbesloten zijn eigen weg te gaan en stoort zich weinig aan Europese regels en afspraken. Meer zelfs, hij is duidelijk van plan ook op Europa zijn stempel te drukken. Hij slaagde er al in de verwijzing naar de vrije concurrentie als een van de basisprincipes van de Europese Unie uit de tekst van het nieuwe Europese verdrag te laten schrappen.

Dat er in Europa nog eens een energiek leider opstaat, kan geen kwaad. Maar Sarkozy mag best wat meer weerwerk krijgen. Het zou goed zijn dat er een sparringpartner opduikt die hem zo nodig van antwoord dient. Anders walst hij zo over alles en iedereen heen. Nicolas Sarkozy is wel president van Frankrijk, maar (nog) niet van Europa.

Sarkozy is een driftig baasje. Het is begrijpelijk dat sommige mensen daar zenuwachtig van worden. Het verklaart waarom Jean-Claude Trichet gisteren, moegetergd, uit zijn krammen schoot. Maar hij moet zich door Sarkozy ook niet te veel laten opjutten, zolang het maar om woorden gaat. Een centrale bankier moet in alle omstandigheden het hoofd koel kunnen houden.

Stefaan MICHIELSEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud