Commentaar: Een dynastie is geen democratie

©-

De 19-jarige Bilawal Bhutto stapt in de voetsporen van zijn moeder en neemt de leiding over van de Pakistaanse Volkspartij (PPP). De keuze, geïnspireerd op het politieke testament van de vermoorde Benazir Bhutto, is niet vanzelfsprekend. Bilawal is jong, heeft geen politieke vorming en is dus niet klaar voor de moeilijke job om de partij naar de overwinning te leiden bij de parlementsverkiezingen van 8 januari.

Asif Ali Zardari, de man van Benazir Bhutto, is evenmin een alternatief. Zijn bijnaam luidt ‘Mister 10 procent’. Tegen de man werden de voorbije decennia meerdere klachten ingediend wegens corruptie, witwassen van geld en zelfs moord. Zelfs bij de aanhangers van Benazir Bhutto is hij niet populair. In feite zal hij als vicevoorzitter nu de partij leiden via zijn zoon. Daarmee treedt de Bhutto-dynastie een onzekere tijd tegemoet. Het is helemaal niet uitgesloten dat het binnen de Volkspartij tot een regelrechte machtsstrijd komt.
Vandaag komt de verkiezingscommissie samen om te bepalen of de parlementsverkiezingen van 8 januari doorgaan. De Volkspartij wil kapitaliseren op het martelaarschap van Benazir Bhutto en dringt erop aan dat de verkiezingen plaatsvinden. De partij van de huidige president, Pervez Musharraf, houdt de boot af en wil uitstel.
Het lijkt er in alle omstandigheden op dat de Volkspartij de macht verovert. Maar de problemen zijn dan nog niet van de baan. De jonge en onervaren leider zal moeten afrekenen met een vijandig leger aan de ene kant en het almaar groeiende moslimfundamentalisme aan de andere kant. De Volkspartij heeft op beide uitdagingen geen duidelijk antwoord. Ook over het economische programma van de PPP is weinig bekend. Benazir Bhutto heeft al twee keer zonder veel succes het land geleid en over de economische prestaties was niemand toen tevreden.
Het grote probleem ligt in de belabberde economie. De grote politieke families horen tot een economische elite die ver afstaat van de realiteit. Corruptie en armoede domineren het land. Het grootste deel van de bevolking leeft in grote armoede en dat voedt op zich al het fundamentalisme. Pakistan glijdt steeds verder weg in de chaos, zoals ook bleek uit de rellen na de aanslag op Bhutto. De toestand is meer dan kritiek.
Bilawal Bhutto heeft beloofd zijn moeder te wreken door te strijden voor de democratie. Dat is een nobele doelstelling. Hopelijk krijgt hij de kans om die doelstelling ook te realiseren. Maar net als zijn grootvader Zulfikar Ali Bhutto, opgehangen door de militairen in 1979, en zijn moeder Benazir, weet hij dat politiek bedrijven in Pakistan dodelijk kan zijn.

Jean VANEMPTEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud