Advertentie

COMMENTAAR: En nu aan de slag

Jean Vanempten, senior writer ©-

De 44ste president van de VS begint vandaag aan zijn eerste echte werkdag. Barack Obama mag meteen een vliegende start nemen. De uitdagingen zijn dermate groot en talrijk dat de nieuwe president onmiddellijk mag overwerken.

(tijd) - Zelden werd er zo uitgekeken naar de nieuwe president van de VS, niet alleen in zijn eigen land maar ook in de rest van de wereld. Maar even zeldzaam is de toestand waarin zijn land zich bevindt. Obama wil de dingen aanpakken en veranderen. Opmerkelijk in zijn inauguratiespeech was de flinke sneer die hij aan de vorige president gaf. Obama wil niet de discussie aangaan of er te veel dan wel te weinig overheid is, maar wil er vooral voor zorgen dat de overheid goed werkt.

Om de zieke economie er weer bovenop te helpen zijn er geen wonderrecepten. Wel is het duidelijk dat Obama zonder veel taboes zal optreden. De openheid geldt niet alleen voor het economische of het binnenlandse beleid. Ook in het buitenland wil de nieuwe president een andere toon zetten. Obama blijft geloven in het leiderschap van de VS, zij het niet langer met de brute kracht maar op morele gronden. Daarmee rekent hij ook af met het donkere tijdperk van zijn voorganger.

De nieuwe Amerikaanse president kan rekenen op veel goodwill, in eigen land en daarbuiten. De vraag is alleen of er ook genoeg geduld is om hem zijn werk te laten doen. De verwachtingen zijn dermate hooggespannen dat de ontgoocheling alleen maar evenredig groot kan zijn.

De vraag is hoe lang Obama de kans krijgt zijn beleid uit te voeren. De staat van gratie waarin hij nu verkeert, blijft niet eeuwig duren. De bekende eerste honderd dagen zullen dan ook een maatstaf worden waar Obama op zal worden afgerekend. Hijzelf beseft dat het aanpakken van de problemen tijd zal vergen en meer dan de klassieke honderd dagen. Maar als hij dan kan aantonen dat hij de dingen echt wil veranderen, maakt hij een kans nieuwe normen in te voeren.

Obama is een unieke president in een unieke tijd. Hij beseft dat gelukkig zelf ook maar al te best. Misschien is het wel de ‘cool’ van hem die zijn missie draaglijk maakt. Als je al zelfvertrouwen uitstraalt, dan is het makkelijker om dat over te brengen op je onderdanen. En met dat vertrouwen is al een stuk van de weg naar herstel afgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud