Commentaar: Geen renteverhoging

De Europese beurzen slaagden er gisteren in hoger af te sluiten, terwijl Wall Street bij sluitingstijd in Europa slechts licht terrein verloor. Na de felle op- en neergaande bewegingen is wat rust op de financiële markten meer dan welkom.

(tijd) De hedge funds en veel zogenaamde 'quant'-fondsen, die hun transacties op computermodellen baseren, kunnen opnieuw ademhalen. De plotse koersdalingen hadden hen verplicht tot een afbouw van zelfs de meest kwalitatieve effecten omdat ze met geleend geld werkten en de kredietstroom plots op- droogde.

Het koersherstel betekent niet dat we alle kommer en kwel achter ons kunnen laten. De oorzaken van de ineenstorting zijn nog altijd aanwezig. Vooral in oktober en november worden veel hypothecaire leningen in de Verenigde Staten herzien. Het staat zo goed als vast dat het aantal wanbetalingen van woonkredieten nog zal toenemen, met een besmetting naar herverpakte hypotheekobligaties en andere risicovolle kredieten tot gevolg.

Dat hoeft geen verdere crash van de koersen in te luiden. De balansen van de meeste grote banken zijn gezond genoeg om tegenslagen op te vangen, en de meest speculatieve onder de bankiers en hedge funds verdienen een straf wegens hun te lakse houding tegenover risico.

Voor gezonde financiële instellingen is deze crisis op langere termijn zelfs heilzaam omdat de banken hun spreads op de verleende kredieten zullen kunnen verhogen. Ze zullen bovendien minder risico's aanvaarden omdat ze die niet meer zoals vroeger via allerlei vehikels uit hun balansen zullen kunnen weren. Maar voorlopig zal de situatie op de kredietmarkt eerst nog erger worden vooraleer te verbeteren. De Federal Reserve verlaagde vrijdag niet zonder reden zijn discontorente, de noodrente waartegen commerciële banken bij de centrale bank geld kunnen lenen. Ook in Europa blijven de kortetermijnkredieten tussen de banken abnormaal duur. De Europese Centrale Bank pompt tientallen miljarden in het systeem om een kredietcrisis te vermijden, maar voorlopig blijft voorzitter Jean-Claude Trichet bij zijn krachtig signaal van 2 augustus om de rente in september te verhogen.

Een monetaire verstrakking zou op dit moment nefast kunnen zijn voor de markten. Want niet de inflatie maar het gevaar dat de kredietcrisis de hele economie besmet, is het grootste probleem. Even leven met een hoger inflatiepeil is niets in vergelijking met het uitlokken van een recessie. De inflatiemotor lijkt al af te koelen, want belangrijke prijzen als die van olie, gas en metalen dalen al weken fors.

Daarom moeten de bonzen in Frankfurt terugkomen op de geplande renteverhoging, en de situatie nog even afwachten. Een renteverhoging in Europa terwijl de Verenigde Staten niets doen of de rente verlagen, zou de euro bovendien nog duurder maken.

De kleine belegger kan intussen best de strategie van beursgoeroe Warren Buffett volgen: 'Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, en wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.' Met andere woorden: gedwongen paniekverkopen door de grote jongens vormen ideale koopjestijden.

Serge Mampaey

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud