Commentaar: Kanseliersverkiezing

Het ziet er steeds meer naar uit dat we op 10 juni in België kanseliersverkiezingen krijgen. Ook al kent België geen president of bondskanselier, toch dienen er zich voor het eerst in de Belgische politieke geschiedenis op de kieslijsten echte kandidaat-premiers aan.

(tijd) Iedereen kandidaat-premier, titelde De Tijd al op 2 januari in een vooruitblik op de verkiezingen. Inmiddels hebben we vier officiële kandidaat-premiers: Elio Di Rupo (PS), Johan Vande Lanotte (sp.a), Didier Reynders (MR) en Guy Verhofstadt (Open VLD). Yves Leterme (CD&V) mag er dan nog even de spanning in houden, niemand twijfelt eraan dat ook hij een gooi zal doen naar de Wetstraat 16.

De Tijd en zijn zusterkrant L'Echo voelen de komende weken elke zaterdag een van de vijf kandidaat-premiers aan de tand. Een spannend experiment, want wat ze ons vertellen, zal worden gehoord in het noorden én het zuiden van het land. Interessant, omdat de vijf kandidaten zich niet achter makkelijke communautaire stellingen kunnen verbergen. Een premier moet om kunnen gaan met de twee publieke opinies in dit land.

De eerste kandidaat-premier die we aan het woord laten, is Elio Di Rupo. De populairste politicus van Franstalig België is in Vlaanderen de boeman. En toch denkt hij dat een Franstalige premier een verademing kan zijn. De Vlaamse kandidaat-premiers hebben volgens Di Rupo vooral oog voor de Vlamingen en nauwelijks voor de Walen en de Brusselaars. Een nieuwe staatshervorming kan volgens Di Rupo alleen als die ten goede komt aan alle Belgen. En een splitsing van het arbeidsmarktbeleid blijft op een scherp 'non' stuiten.

Maar Di Rupo reikt ook de hand aan Vlaanderen. Hij zegt niet altijd 'non', zo blijkt. Hij noemt het niet ondenkbaar dat de regio's financiële verantwoordelijkheid krijgen voor de daden die ze stellen. Dat is zo'n typische verklaring waaruit de federale ambities van Di Rupo blijken. Maar de numero uno van de PS zal straks moeten bewijzen dat het gaat om meer dan een vlaag van soepelheid. Reken maar dat Di Rupo straks bij de regeringsonderhandelingen zal worden herinnerd aan de woorden die hij dit weekend in De Tijd en L'Echo spreekt.

Frederik DELAPLACE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud