Commentaar: Kopen noch verkopen

Begin deze week leek het alsof de stormen op de financiële markten voorbij waren, maar die hoop bleek al snel ijdel. Gisteren en eergisteren kregen de beurzen in alle hoeken van de wereld opnieuw rake klappen. De Bel20-index stevende af op zijn laagste peil sinds september 2006, maar kon zich wat herpakken. De Dow Jones dook onder 13.000 punten.

(tijd) De Amerikaanse vastgoedcrisis blijft de aanstoker. De Zwitserse financiële reus UBS meldde dat zijn resultaten in de tweede helft van dit jaar worden gedrukt door de kredietellende. UBS was niet de enige met zorgwekkend nieuws. Ook Japanse banken, Australische hefboomfondsen en Canadese financiers meldden problemen. De crisis woedt wereldwijd.

De financiële machtsblokken genoten tot voor kort met volle teugen van de massale verkoop van allerhande schulden en kredieten die ze hadden vertimmerd tot lucratieve verhandelbare effecten. Grote machtshuizen als Goldman Sachs, Deutsche Bank en UBS waren liquiditeitsfabrieken geworden. Nu de liquiditeit opdroogt, moeten ze op de blaren zitten.

En omdat die schulden en kredieten lange tijd spotgoedkoop waren, gingen risicokapitalisten en hefboomfondsen massaal schulden aan om te investeren in grote ondernemingen en allerlei financiële effecten. Nu veel van die effecten in versneld tempo hun waarde verliezen, moeten ze op de blaren zitten.

Heel wat fondsen verkopen nu solide beleggingen om hun verliezen uit minder solide beleggingen op te vangen. Het gevolg is dat bijna alle risicopapier getroffen wordt, met inbegrip van aandelen van kerngezonde bedrijven die niets met de kredietcrisis te maken hebben. De beleggers moeten op de blaren zitten.

Allicht is de miserie nog niet ten einde. Het zelfversterkende effect van verkoopgolven die tot hogere verkoopgolven leiden, moet nog zijn piek bereiken. Om te kopen is het dus nog wat vroeg. Maar zolang deze crisis een financiële crisis blijft, is er geen reden tot paniek. En die kans is groot. Van al degenen die nu verliezen slikken hebben de meesten voordien immers een financiële buffer opgebouwd die ruim voldoende is om zulke malaisemomenten te overbruggen. Pas indien de banken niet meer willen lenen, de burgers gaan rantsoeneren in plaats van te consumeren en de beleggers hun koopjesjacht staken, zal het kredietprobleem een economische nachtmerrie worden. Zover zijn we nog bijlange niet.

Dit is dan ook niet het juiste moment om te verkopen. We vingen op dat een kantoordirecteur zijn klanten adviseert volledig uit aandelen te stappen, 'want ik weet uit goede bron dat er in oktober een crash zal komen'. Dit soort adviezen is typisch in periodes van grote emoties op de markten. Natuurlijk weet hij niet wat de beurs in oktober zal doen, of volgende week, of morgen. Niemand weet dat.

Daarom is het zo belangrijk de fundamentele waarde van de aandelen in te schatten, en die te vergelijken met de koers. De conclusie luidt dan: hoe langer deze crisis duurt, hoe aantrekkelijker aandelen worden.

Pierre Huylenbroeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud