Commentaar: Leve de opportunisten

De beurzen gingen gisteren eindelijk nog eens naar boven. Maar de vraag die elke belegger zich stelt, is of de ergste correctie sinds 2003 al achter de rug is of niet. Op korte termijn weet niemand het, aangezien de markt zich bijzonder wispelturig gedraagt en er wellicht nog lijken uit de kast vallen als naweeën van de crisis bij de Amerikaanse rommelhypotheken.

Voor wie enkele maanden verder durft te kijken, zijn de fundamenten belangrijker dan de psychologie. Dat er reële en zware problemen zijn in de kredietmarkt, daar twijfelt niemand nog aan. Maar veel van die problemen worden veroorzaakt door reacties op de onzekerheid die er heerst. Niemand durft nog te kopen, waardoor de koersen van herverpakte obligaties met hypotheken als onderpand zo goed als waardeloos zijn geworden. Ook andere activa, zoals gewone bedrijfsobligaties en zelfs aandelen, duiken door het plotse gebrek aan liquiditeit fors lager.

Het zijn vooral de hedge funds en enkele banken met grote speculatieve posities die in de problemen zitten. In hun zoektocht naar extra rendement om hun bonus te behalen, kochten vaak jonge, onervaren 'whizz kids' voor miljarden dollars rommelhypotheken op. Zij beleggen immers met andermans en met geleend geld. En alleen via superwinsten konden zij zichzelf snel tot de rijken der aarde opwerken. Dat ze daarbij extra risico's liepen, beseften ze maar al te goed, want rommel blijft ook in een herverpakte versie rommel. Zelfs de meest gesofisticeerde computermodellen die volgens de hedge funds hen zo goed als nooit met zware verliezen konden opzadelen, kunnen daar niets aan veranderen, blijkt nu.

Particuliere beleggers moeten echter niet aan hun eindejaarsbonus denken. Daarom kunnen zij van de sterke koersval profiteren. De financiële aandelen in Europa en in de VS raakten collectief 624 miljard euro aan beurswaarde kwijt. Dat is wellicht overdreven. Want hoewel veel herverpakte rommelobligaties nu bijna niets meer waard zijn, staan er nog altijd reële activa tegenover. Het klopt dat steeds meer Amerikaanse gezinnen moeilijkheden ondervinden om hun woonkrediet af te betalen. In het minst kredietwaardige 'sub-prime' segment kan 10,4 procent zijn maandelijkse lening niet aflossen, maar historisch is dat niet abnormaal hoog. Specialisten in de aankoop van laag kredietwaardig papier kunnen met een beetje durf wellicht mooie rendementen op langere termijn realiseren. Wie durft en geld heeft, ziet wellicht opportuniteiten.

Dat geldt ook op de beurs. Zelfs solide banken als KBC of Dexia, die zopas bevestigden dat ze zo goed als geen verliezen lijden wegens de crisis, werden zwaar meegesleurd in de verkoopgolf. In de VS noteert de chique zakenbank Goldman Sachs nog amper tegen 8,3 keer de winst, lager dan bij haar beursgang in 1999 en dat terwijl de reële economie nog altijd op volle toeren draait.

Laat u daarom niet overmannen door de angst die veel professionele spelers dwingt tegen spotprijzen te verkopen. Zet liever enkele opportunistische kooporders voor kwaliteitsaandelen tegen lage limieten in de markt. U zult het zich op lange termijn wellicht niet beklagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud