Commentaar: Markten in rep en roer

De Franse bank BNP Paribas en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben gisteren de financiële markten in rep en roer gezet. Hun optreden doet twijfels ontstaan over de gezondheid van de banken en vergroot de vrees voor een harde landing van de economie.

De grootste bank van Frankrijk kondigde aan dat investeerders in drie van haar beleggingsfondsen voorlopig hun geld niet kunnen opvragen. BNP Paribas kan de waarde van die fondsen niet meer actualiseren, omdat de liquiditeit op de markt van de Amerikaanse dubieuze subprimehypotheken volledig is opgedroogd.

De mededeling van BNP Paribas had ingrijpende gevolgen. De vrees dat de zware crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt de groei van de wereldeconomie zal afremmen, deed de aandelenkoersen en de olieprijs fors dalen. De vlucht naar veilige staatsobligaties duwde de lange rente naar omlaag.

Maar het was vooral de geldmarkt die de aandacht naar zich toe trok. Geruchten over liquiditeitsproblemen bij Europese banken en de enorme vraag naar cash zorgden voor een opstoot van de daggeldrente en verstoorden de werking van de geldmarkt. De bezorgde ECB reageerde meteen en leende liefst 95 miljard euro aan 49 banken.

De ingreep van de ECB doet twee vragen rijzen. Heeft de ECB overhaast gereageerd? En moeten de ECB en andere centrale banken nu snel de rente verlagen om een recessie te voorkomen?

Critici vinden dat de ECB de paniek vergrootte en de daling van de beurskoersen deed versnellen. Dat strenge oordeel is niet terecht. De ECB heeft niet als taak de aandelenmarkten gunstig te stemmen. Ze moet wel de goede werking van de financiële markten waarborgen en lijkt daarin geslaagd. We kunnen niet spreken van een geschenk aan de banken, want die betaalden een normaal tarief van 4 procent voor hun kortlopende lening. De ECB heeft terecht aandacht voor zowel prijsstabiliteit als financiële stabiliteit.

De centrale banken moeten nu proberen in te schatten hoe de volatiele markten de economie zullen beïnvloeden. De problemen van verscheidene banken tonen aan dat de gevolgen van de Amerikaanse hypotheekcrisis niet mogen worden onderschat. Er zullen ongetwijfeld nog lijken uit de kast vallen. De banken verstrakken hun kredietbeleid en kunnen daarmee de consumptie van de gezinnen en de bedrijfsinvesteringen drukken.

Maar de economische fundamenten blijven sterk. Zowel in de VS als in Europa stimuleert de sterke arbeidsmarkt de koopkracht van de gezinnen en de consumptie. Veel ondernemingen draaien op volle toeren en boeken hoge winsten. Bovendien is Europa minder dan vroeger kwetsbaar voor de bokkensprongen van de Amerikaanse economie. Onze bedrijven hebben goed de zwakte van de dollar verteerd en zullen ook de hypotheekcrisis overleven.

Het is voorbarig om een recessie in de VS of een forse groeivertraging in Europa te voorspellen. We moeten waakzaam zijn, maar ons niet laten verleiden tot doemdenken.

Wouter Vervenne

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud