Commentaar: Meneer Proper

De politieke leiders in beide kamers van het Amerikaanse Congres zijn het eens geraakt over een nieuw pakket maatregelen die paal en perk moeten stellen aan het toenemende gesjoemel in het bedrijfsleven. Wie voortaan bezwarende documenten vernietigt, riskeert voor 20 jaar achter de tralies te belanden. Zich schuldig maken aan effentenfraude kan voortaan 25 jaar celstraf opleveren.

De regering-Bush is in haar nopjes met de nieuwe maatregelen. De publieke verontwaardiging over malversaties in de Amerikaanse bedrijfswereld is immers groot. Met de tussentijdse verkiezingen van november voor de boeg, moet president George Bush zijn kiespubliek geruststellen. En moeten er voorbeelden gesteld worden.

Dat verklaart waarom John Rigas, de voormalige topman van Adelphia Communications, woensdagochtend om zes uur van zijn bed gelicht werd en nadien in het bijzijn van een reeks cameraploegen geboeid werd weggevoerd. Rigas wordt ervan beschuldigd bedrijfsactiva te hebben verduisterd bij kabeloperator Adelphia.

Ook in het dossier-WorldCom lijkt het gerecht tot op het bot te willen gaan. Alles wijst erop dat gewezen topman Bernie Ebbers volgende week in beschuldiging wordt gesteld voor zijn aandeel in de onregelmatigheden bij de telecomgigant, die afgelopen zondag de Amerikaanse versie van het gerechtelijk akkoord aanvroeg.

Bush zei gisteren dat zijn regering van plan is om elke vorm van bedrijfsfraude streng aan te pakken. Onderzoeken, arresteren, vervolgen, zo vatte hij het samen. Dat zijn vice-president Dick Cheney genoemd wordt in verband met onregelmatigheden bij olietoeleverancier Halliburton, lijkt Bush niet te storen. De president vormde in 1990 trouwens zelf het onderwerp van een onderzoek naar de verkoop van aandelen Harken Energy. Bush zou die transactie niet gemeld hebben. Kort na de verkoop zakte de koers van de aandelen drastisch. Het onderzoek werd in 1993 afgesloten, Bush ging vrijuit.

De SEC, de overheidsinstelling die toezicht houdt op de Amerikaanse financiële markten, heeft de smaak intussen goed te pakken. Indien de beurswaakhond op dit elan voortgaat, mogen de komende weken nog meer schandalen verwacht worden.

Waar de Amerikaanse schandalen ongetwijfeld met meer dan gewone aandacht gevolgd worden, is in het Ieperse. Exact twee jaar geleden vuurde The Wall Street Journal zijn eerste torpedo af in het dossier Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP). De vernietigende artikels waren de katalysator voor een hele reeks onderzoeken die uiteindelijk tot het faillissement van de spraaktechnologiegroep leidden.

In dossiers als die van WorldCom en Enron, waar de vermeende fraude een veel grotere omvang heeft dan bij LHSP en waar sprake is van persoonlijke verrijking door het management, werd in de VS weinig of geen onthullende onderzoeksjournalistiek bedreven. LHSP had minder geluk.

Luc VAN AELST

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud