Commentaar: Ontvoogding

De Duitse chemiegroep Bayer verkoopt haar belang van 30 procent in de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa aan zakenbank Goldman Sachs. Bayer kondigde in april vorig jaar al aan dat het van zijn Agfa-aandelen af wil. Het belang in de beeldvormingsgroep paste niet meer bij de kernactiviteiten van de Duitse groep, die haar bedrijfswinst in het eerste kwartaal fors zag dalen en in 2001 een verlies neerzette.

De verkoop van het belang zegt meer over Bayer dan over Agfa. Bayer verkoopt nu omdat de koers van Agfa dit jaar met 5 euro gestegen is tot 17 euro. Dat is lang niet de 22 euro die de Duitsers graag hadden gekregen voor hun belang, maar wel een hoge koers in vergelijking met de 12 euro van begin dit jaar.

Bayer, dat op heel wat schulden zit, koopt ook tijd. De groep verkoopt liever nu tegen een min of meer aanvaardbare koers dan nog eens vijf jaar te moeten wachten tot de koers misschien opnieuw piekt op die magische 22 euro. Het is trouwens lang niet zeker of Agfa op middellange termijn weer 22 euro kost: toen het bedrijf in juni 1999 naar de beurs ging tegen 22 euro, was dat in volle beurshype. In het huidige klimaat is er niet meteen zicht op zo'n nieuw beursfeest.

De verkoop zegt dus ook iets over waarderingen. Door tegen 17 euro te verkopen geeft Bayer impliciet toe dat dit vandaag een aanvaardbare koers is voor Agfa. De economische heropleving laat langer op zich wachten dan gedacht, en tegelijk zitten de Duitsers op een nettoschud van meer dan 14 miljard euro. Tegen het eind van dit jaar wil topman Werner Wenning, tot eind maart nog bestuurder bij Agfa, daar 5 miljard euro vanaf. Agfa moest dus de deur uit.

Dat Bayer nu verkoopt, is geen teken dat het met Agfa slecht gaat. Goldman Sachs kreeg de 42 miljoen aandelen van Bayer donderdag in amper enkele uren geplaatst. Dat is op zijn minst een goed signaal te noemen. Met een daling van niet meer dan 1,95 procent tot 17,06 euro reageerde het aandeel Agfa in Brussel ook niet meteen sterk op de verkoop van het hele pakket van zijn grootste aandeelhouder.

De grote vraag was donderdag waar de aandelen Agfa van Goldman Sachs naartoe gaan. Aangenomen wordt dat die verspreid zijn over institutionele partijen. Maar zelfs al kocht één grote partij het hele pakket, dan nog moet niet gevreesd worden voor een vijandige overname. Want die kan Almanij met zijn blokkeringsminderheid van 25 procent wel afwenden.

Agfa boekte vorig jaar een recordverlies van 228 miljoen euro. Het bedrijf wil dit jaar uit de rode cijfers en lanceerde daarom het ingrijpende herstructureringsplan Horizon. In het eerste kwartaal waren de effecten al merkbaar. Nu het vroegere moederbedrijf Bayer Agfa heeft losgelaten, zijn alle ogen op de beeldvormingsgroep uit Mortsel gericht. Of die het vertrouwen van haar nieuwe investeerders waard blijkt, hangt af van het welslagen van Horizon.

Jeroen Lissens

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud