Commentaar: Op de reservebank

Slechts dertig dagen hebben Barclays en ABN AMRO nodig gehad om de grootste bankenfusie uit de geschiedenis te beklinken. Opgejaagd door het hefboomfonds TCI en met een opdringerige andere aanbidder voor de deur was het vrijgezellenbestaan voor ABN AMRO geen realistische optie meer.

(tijd) Het management van de Nederlandse grootbank verkoos begrijpelijkerwijs een gedwongen huwelijk met Barclays boven een overname door een consortium rond Fortis waardoor de bank in stukken zou worden gescheurd.

De fusie met Barclays, hoopt de ABN AMRO-top, moet volstaan om de ontevreden aandeelhouders te sussen. Om zich niet op juridische fouten te laten betrappen, laat ABN AMRO wel de deur op een kier voor een alternatieve oplossing. Het voorstel van het consortium rond Fortis maakt dus nog een kans. In theorie tenminste. De overhaaste verkoop door ABN AMRO van zijn Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America is immers overduidelijk bedoeld om de alternatieve bieders een pad in de korf te zetten. De geplande ontmoeting tussen ABN AMRO-topman Rijkman Groenink en het consortium is gisteren dan ook niet doorgegaan: Groenink had het te druk met de presentatie van de fusieplannen op verschillende plaatsen, het consortium had tijd nodig om zijn houding opnieuw te bepalen rekening gehouden met de gewijzigde situatie.

Daarmee is nog niet gezegd dat het spel gespeeld is. Maar het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander is voorlopig wel naar het reservebankje verwezen. Om nog een kans te maken de buit binnen te halen, zullen de drie met een zeer aanlokkelijk alternatief moeten komen. Hun voorstel om ABN AMRO in stukken te kappen zullen ze moeten overcompenseren met een zeer aantrekkelijke prijs.

Strikt genomen moet het consortium rond Fortis het management van ABN AMRO niet overtuigen van de kwaliteiten van zijn voorstel. Het kan zich rechtstreeks tot de aandeelhouders richten. Het bod zal dan wel als 'vijandig' worden gekwalificeerd. En een echt vijandig overnamebod is tot nog toe onuitgegeven in de Europese financiële sector, al kwam de overname door Fortis van de Generale Bank in 1998 wel aardig in de buurt. Maar daar kan natuurlijk verandering in komen. Het moet ooit de eerste keer zijn.

De houding van de aandeelhouders van ABN AMRO zal uiteindelijk doorslaggevend zijn. Op de jaarlijkse vergadering donderdag zal al duidelijk worden of er bij de aandeelhouders voldoende steun is voor de alliantie met Barclays. Het is vooral uitkijken naar het oordeel van het Britse hefboomfonds TCI, dat de bal in februari aan het rollen bracht. TCI heeft altijd gezegd dat ABN AMRO de deur open moest laten voor andere biedingen. Het zou echter niet verbazen dat TCI er voor kiest zijn winst nu toch al maar te verzilveren. Met zijn agressieve opstelling heeft het hefboomfonds in twee maanden tijd een rendement van 40 procent behaald op zijn investering. TCI heeft zijn geld op zak. Maar Nederland is wel een grootbank armer geworden.

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud