Advertentie

Commentaar: Pariteit

Een euro is voor het eerst in twee jaar weer evenveel waard als een dollar. De Europese eenheidsmunt werd de jongste weken flink duurder omdat investeerders als gevolg van de boekhoudschandalen in de VS geen vertrouwen meer hebben in de Amerikaanse aandelenmarkten.

Eindelijk toont de euro dat hij wel degelijk het stijgingspotentieel heeft waarover de bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese ministers van Financiën zo dikwijls hebben gesproken. De eerste jaren leek de euro alleen maar te kunnen dalen omdat de Amerikaanse economie veel beter presteerde dan de Europese.

De recente koersstijging van de euro mag evenwel niet worden overdreven. De euro noteert nog steeds 14 procent lager dan bij zijn lancering begin 1999. Bovendien is er veeleer sprake van een daling van de dollar dan van een stijging van de euro. De financiële schandalen in de VS deden de dollar ook dalen tegenover andere belangrijke valuta's, zoals de yen, het pond en de Canadese dollar.

De meeste economen zijn het eens dat de euro nog steeds ondergewaardeerd is tegenover de dollar. Maar ze verschillen van mening over de evenwichtskoers van de euro, want hun ramingen variëren tussen 1 en 1,4 dollar.

Toch heeft de appreciatie van de euro belangrijke gevolgen. Bij een ongewijzigd beleid drukt de versteviging van de euro zowel de uitvoer, de economische groei als de inflatie in Europa en ze stimuleert de groei en inflatie in de VS. Voorts kan de verzwakking van de dollar bijdragen tot een vermindering van het grote tekort op de Amerikaanse lopende rekening.

De klim van de euro is vooral pijnlijk voor Europese industriële bedrijven die veel exporteren naar de VS of landen die hun munt koppelen aan de dollar. Zij moeten meer dan ooit de loon- en andere kosten onder controle houden om hun concurrentiekracht te vrijwaren. Ook ondernemingen die een groot deel van hun omzet en winst in de VS boeken, zoals Delhaize, zullen de gevolgen voelen.

Het grootste gevaar is dat de euro de komende jaren een overgewaardeerde munt wordt. Dat is niet uitgesloten, want de wisselmarkt heeft dikwijls de neiging te overdrijven.

De ECB kan wel de nadelige gevolgen van wisselkoersschommelingen beperken door haar monetair beleid bij te sturen. Begin juli nog zei de ECB dat de inflatievooruitzichten verslechteren en suggereerde ze dat ze in de komende maanden haar beleid zou verstrakken. Maar de stijging van de euro maakt de invoer goedkoper en verbetert de inflatievooruitzichten. Als de euro de komende maanden stabiliseert op het huidige peil, daalt de inflatie in de eurozone duidelijk onder 2 procent, het maximum dat de ECB aanvaardbaar acht. Dan is er voor de ECB geen reden meer om in de nabije toekomst de rente te verhogen.

WOUTER VERVENNE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud