Commentaar: Roet

Fortis komt opnieuw met een winstwaarschuwing. De Belgisch-Nederlandse groep is de zoveelste in de financiële sector die vreest haar beoogde resultaten voor 2002 niet te halen. De grote boosdoeners zijn de financiële markten. De barslechte beursprestaties van de voorbije maanden doen de financiële inkomsten van de verzekeringsmaatschappijen kelderen. En tasten zo hun solvabiliteitsmarges aan. Maar ook de banken kreunen onder het teleurstellende beursklimaat. Zij lopen het risico dat cliënten hun kredieten niet meer kunnen terugbetalen en zien bovendien hun commissie-inkomsten slinken.

Voor bankverzekeraars, zoals Fortis, komt de beursklap daarom dubbel zo hard aan. De problemen stapelen zich op, terwijl de groep bij het samenvoegen van haar bank- en verzekeringsactiviteiten net groei en succes voorspelde.

Fortis kampt met ernstige problemen aan verzekeringskant. De beleggingsportefeuille, die voor 10 procent uit aandelen bestaat, staat voor het eerst in het rood. Waardoor de winst er minder fraai gaat uitzien dan verwacht. Fortis moet de minwaarden immers opnemen in zijn resultatenrekening. Tot voor kort werkten de investeringen van de banktak, die vooral in obligaties belegt, de minwaarden uit de verzekeringsportefeuille nog weg. De bank stond met haar obligaties een stuk steviger in haar schoenen en leed minder onder de volatiele beurzen. Maar nu slaan de beursstoppen zodanig door dat de investeringsportefeuille van de bank geen redding meer biedt. Wat meteen vragen doet rijzen over de solvabiliteitspositie van Fortis. Met andere woorden: kan de financiëledienstengroep haar verplichtingen nog nakomen? Talrijke verzekeraars zegden de voorbije maanden al te risicovolle contracten op en gingen zich alleen nog bekommeren om de 'goede' klanten, wat erop wijst dat het begint te spannen.

Bankverzekeraar Credit Suisse zag zich onlangs genoodzaakt geld te pompen in zijn verzekeringsdochter. Credit Suisse stopte Winterthur 1,1 miljard euro toe. Winterthur moest buigen onder een tekort aan financiële inkomsten waardoor het zijn beloofde rendement op levensverzekeringen niet meer kon waarmaken. Zonder de kapitaalinbreng van moeder Credit Suisse kon Winterthur geen correcte dienstverlening meer garanderen.

Anton van Rossum, topman van Fortis, zegt dat de solvabiliteitspositie van Fortis nog altijd goed is. Maar de groep gaf een paar weken geleden wel een converteerbare obligatie uit, waardoor haar kapitaal met 1,25 miljard euro werd opgekrikt. Misschien toch een signaal dat Fortis niet zo goed bij kas meer is.

Zelfs al werkt Van Rossum ijverig aan een geïntegreerd bankverzekeringsmodel en werpen de synergieën tussen de verschillende Fortis-ondernemingen sinds kort vruchten af, toch slagen de beurzen erin behoorlijk veel roet in het eten te gooien. Aan bankverzekeren zitten wel degelijk risico's vast.

Saar SINNAEVE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud