Commentaar: Sambacrisis

Zuid-Amerika worstelt deze week voor de zoveelste keer met financiële en economische instabiliteit. Uruguay sluit zijn banken voor de rest van de week omdat klanten massaal geld opvragen en de banken onvoldoende middelen hebben om hen uit te betalen. In Brazilië daalt de nationale munt, de real, van dieptepunt naar dieptepunt.

Investeerders zijn bezorgd dat beide landen binnenkort bij gebrek aan liquiditeiten hun rentebetalingen of de terugbetaling van hun schulden opschorten. Ze verwijzen naar Argentinië, dat begin dit jaar een moratorium aankondigde. Uruguay en Brazilië deden een beroep op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en hopen dat bijkomende leningen de crisis afwenden.

De Uruguayaanse banken worstelen met liquiditeitsproblemen omdat Argentijnse klanten massaal de tegoeden op hun bankrekeningen opvragen. Argentijnen kunnen in eigen land slechts kleine bedragen contanten opnemen en spreken daarom hun buitenlandse reserves aan.

De crisis in Brazilië weerspiegelt vooral de onzekerheid over de presidentsverkiezingen van oktober. Investeerders vrezen dat de linkse kandidaat Lula, die het best scoort in de peilingen, zal winnen en een onorthodox beleid zal voeren. Lula zei dat hij de terugbetaling van de schulden niet wil garanderen, maar intussen milderde hij zijn toon.

De Argentijnse crisis had uiteindelijk maar beperkte gevolgen voor de wereldeconomie. Maar terwijl de financiële markten nauwelijks aandacht hebben voor het kleine Uruguay, kan een ontsporing in Brazilië wel een belangrijke weerslag hebben. Het economische gewicht van Brazilië is zowat dubbel zo groot als dat van Argentinië. Bovendien is Brazilië van alle ontwikkelingslanden het land met de grootste buitenlandse schuld.

Een Braziliaans moratorium zou zware gevolgen hebben voor banken en investeerders, niet alleen in de VS maar ook in Europa. De Europese banken verstrekten in vergelijking met Amerikaanse banken veel meer kredieten aan Brazilië. Spaanse banken zijn er erg actief, maar ook banken uit enkele andere Europese landen. Belgische banken lopen gelukkig slechts een klein risico.

Vooral het IMF staat voor de uitdaging een crisis in Brazilië te voorkomen. Hopelijk trok de internationale instelling lessen uit de fouten die ze in Argentinië maakte.

Een sambacrisis is het laatste wat de wereldeconomie op dit ogenblik nodig heeft. Gisteren nog bleek dat de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, beduidend zwakker is dan verwacht. Europa heeft alle belang bij gezonde economieën in Zuid- en Noord-Amerika, want het ondervond vorig jaar tot haar scha en schande dat het niet immuun is voor economische ontwikkelingen in de rest van de wereld.

WOUTER VERVENNE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud