Commentaar: Terreur in Afghanistan

De aanslag tegen de Afghaanse interim-president, Hamid Karzai, in Kandahar en de zware bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul tonen aan dat de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan nog lang niet voorbij is.

Operatie 'Duurzame Vrijheid' in Afghanistan was de eerste campagne in de strijd tegen het terrorisme die de VS na de aanslagen van 11 september lanceerden. 'Zolang deze operatie niet is afgerond, heeft het geen zin een militaire campagne te starten tegen Irak', rechtvaardigde woensdag de Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, zijn verzet tegen een Duitse deelname aan een oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein.

De regering van Karzai, die gesteund wordt door de VS, heeft de voorbije maanden al enkele zware slagen te verduren gehad. Sinds februari werden een minister en een vice-president vermoord. Begin april werd een complot tegen Karzai verijdeld. Toen werden tientallen aanhangers van de vroegere Afghaanse premier Hekmatyar opgepakt. Diens naam werd donderdag ook genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de zware bomaanslag in Kabul.

Hekmatyar staat bekend als een van de wreedste krijgsheren uit de burgeroorlog van de jaren 90 en hij wordt geassocieerd met de verwoestende beschietingen van Kabul voor de Taliban er in 1996 de macht overnamen. Hekmatyar vestigde zich vervolgens in Iran en zou in februari naar Afghanistan zijn terugkeerd. Begin deze week riep hij op tot een heilige oorlog om de Amerikaanse troepen uit het land te verdrijven.

De bevelhebber van ISAF, de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan, sluit niet uit dat de leden van Hekmatyars partij Hezb-i-Islami zich hebben aangesloten bij de strijders van Al Qaeda en de Taliban. Indien de Afghaanse krijgsheren en de overgebleven strijders van Al Qaeda en van de Taliban samen oorlog voeren tegen de Amerikaanse troepen, dreigen de VS in Afghanistan in net dezelfde benarde positie te komen als het Rode Leger na de sovjetinval in Afghanistan in 1979. Na tien jaar strijd werden de sovjets met steun van de VS door de Afghanen verdreven. Nu worden de Amerikanen als de bezetters gezien.

Het Pentagon stemde donderdag na lang verzet in met een uitbreiding van het ISAF-mandaat van Kabul tot de rest van Afghanistan. De internationale bereidheid om troepen te leveren is evenwel niet groot. Het onveiligheidsgevoel in Afghanistan is een van de grootste hinderpalen voor de heropbouw van het land. Indien de internationale gemeenschap Afghanistan weer in de steek laat zoals na de aftocht van de sovjets in 1989, dreigt het land opnieuw een broeihaard te worden van extremisten en drugsproducenten. Zolang de operatie tegen het terrorisme in Afghanistan niet is afgelopen, heeft het niet veel zin een operatie te starten tegen Irak, dat zich al elf jaar gedeisd houdt.

Ludwig Devocht

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud