COMMENTAAR: Verandering, opnieuw

©mfn online editor import

Voor de derde keer op een rij straft de Amerikaanse kiezer de zetelende politici af. In 2006 namen ze de controle over het Congres af van de Republikeinen. In 2008 gaven ze het presidentschap aan de Democraten. En nu zorgen ze voor een aardverschuiving in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen winnen daar met een ommekeer die sinds 1948 niet meer vertoond is. De Democraten houden met moeite de Senaat maar in een fel verzwakte positie.

De Amerikaanse kiezer gaf drie keer hetzelfde signaal: ze zijn diep ontevreden met de heersende politiek en politici. Washington krijgt weer een slecht rapport.

Deze keer namen de Republikeinen de bovenhand. Aangevuurd door de rechts-populistische Tea Party, kwam er een enorme beweging tegen de huidige president Barack Obama en zijn Democratische Partij. De slechte economische omstandigheden, de hoge werkloosheid en de torenhoge overheidsschuld zorgden voor een gevoel van onbehagen.

De uitslag kwam niet als een verrassing. De opiniepeilingen bleken opvallend juist in de voorspelling van de grote nederlaag in het Huis van Afgevaardigden van de Democraten evenals van het behoud van de Senaat door de Democraten.

De politici moeten nu lessen trekken uit deze tussentijdse verkiezing, net zoals ze lessen moeten trekken uit de twee verkiezingen daarvoor.

President Obama en zijn Democratisch kamp hebben blijkbaar de voeling met het electoraat verloren. De hervormingen die de president doorvoerde, het economische herstelplan, de hervorming van de gezondheidszorg en de regulering van de financiële wereld, sloegen niet aan. Obama is te veel een 'no drama'-president. Hij lijkt het moeilijk te hebben om het vuur dat hij in 2008 in zijn verkiezingscampagne kon leggen om te zetten in zijn presidentschap.

Obama zal moeten leren duidelijk de politieke agenda te zetten en zijn beleid te verklaren. Ook de Democraten moeten hun huiswerk overdoen en uitleggen wat hun bedoelingen zijn.

De Republikeinen mogen dan gewonnen hebben, ze zijn nog niet thuis. De fractie bestaat uit de gematigde Republikeinen, de leden van de Tea Party en een reeks onafhankelijke kiezers die vooral tegen de Democraten gestemd hebben. Want ondanks de ruime overwinning in het Huis, is de merknaam 'Republikein' niet populairder geworden bij de Amerikaanse bevolking.

De Republikeinen moeten nu komen met hun voorstellen. Tijdens de campagne is maar weinig concreets op tafel gelegd. En binnen de fractie zijn er grote meningsverschillen. Het is dus verre van zeker dat de overwinning wordt omgezet in een duidelijke boodschap.

Het valt te hopen dat de redelijkheid het haalt en dat de Amerikaanse politiek niet afstevent op een complete impasse. Dat vraagt staatsmanschap van beide zijden. De vrees dat de Amerikaanse politiek volledig zal blokkeren, is groot.

En een blokkering van de Amerikaanse politiek is slecht voor de VS, maar ook voor de rest van de wereld. De Amerikaanse economie moet uit het dal, anders zal de malaise ook Europa treffen. Ook andere dossiers, zoals de klimaatopwarming, hebben een duidelijk Amerikaans standpunt nodig.

De verkiezingsuitslag van deze tussentijdse verkiezing is andermaal een waarschuwing. En andermaal een bede om verandering, opnieuw.

Jean Vanempten

Senior Writer

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud