Dan maar met dwang

Elektronisch betalen wordt duurder. Begin 2008 stappen de Belgische banken over van het nationale systeem Bancontact/Mister Cash naar het internationale betaalkaartensysteem Maestro. Die overschakeling is nodig om te komen tot een uniform Europees betalingsplatform tegen 2010 - een eis van Europa - ook voor elektronische transacties.

(tijd) Maestro maakte zopas bekend welke tarieven de handelaars zullen moeten betalen voor het gebruik van het systeem. En dat blijkt een stuk meer te zijn dan de Belgische handelaars vandaag betalen voor Bancontact en Mister Cash. Unizo, de organisatie van zelfstandige ondernemers, en Fedis, de federatie van de winkelbedrijven, lieten begrijpelijkerwijs meteen luid protest horen. Ook voor de consumenten wordt elektronisch betalen wellicht duurder.

Waarom het nieuwe systeem meer kost, is niet meteen duidelijk. Mastercard, de organisatie achter Maestro, en de Belgische banken spelen elkaar de bal toe. Misschien zijn er goede argumenten om de handelaars en de consumenten meer aan te rekenen. Het kan bijvoorbeeld best dat een pan-Europees systeem duurder is dan een louter Belgisch. En het is bekend dat de banken in België zowat 250 miljoen zullen moeten uitgeven om zich aan het te passen aan het eengemaakte betaalsysteem, geld dat ze uiteraard ergens proberen te recupereren.

Het is niettemin onaanvaardbaar dat de gebruikers van het systeem, in casu de handelaars en de consumenten, daarvoor moeten opdraaien. Want was de eengemaakte betaalruimte niet bedoeld om betalen in Europa gemakkelijker, efficiënter en goedkoper te maken?

De Europese Centrale Bank waarschuwde er onlangs al voor dat elektronische betalingen duurder zouden worden, omdat er op Europees vlak maar twee aanbieders zijn van betaalkaartendiensten, Mastercard en Visa. En die staan er niet om bekend elkaar fel te beconcurreren.

De ECB riep de banksector in Europa op voor alternatieven te zorgen, bijvoorbeeld door hun nationale betaalsystemen uit te breiden naar andere landen. Maar de banken, ook de Belgische, lijken niet gehaast om daar werk van te maken.

Dus moet Europa ingrijpen, door de banken te verbieden de overschakeling naar een Europees betalingsplatform aan te grijpen om hogere tarieven aan te rekenen voor transacties met betaalkaarten. Daarvoor is er trouwens een precedent: in 2002 pakte Europa uit met een verordening om de banken te verplichten de kosten voor grensoverschrijdende betalingen te verlagen. Want spontaan wilden ze dat, ondanks de invoering van de euro, niet doen.

Als ook nu de banken niet uit eigen beweging een consumentvriendelijker houding aannemen, dan moeten ze daartoe maar worden gedwongen. Grote offers zal dat van hen niet eens vragen. Eén zaak moet duidelijk zijn: onder geen beding mag de totstandbrenging van de eengemaakte Europese betaalruimte nadelig zijn voor de Europese burgers en handelaars.

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud