Advertentie

De bedrieglijke eenvoud van de milieubelasting

De mensen in het stemhokje vinden het vooral belangrijk dat politici bezorgd en eerlijk zijn en weinig populaire maatregelen durven nemen. Dat bleek deze week uit 'De kiezer onderzocht', een boekje van enkele Leuvense hoogleraren. Of een politicus goed gekleed is en of hij of zij goed overkomt op televisie, is volgens de ondervraagden nauwelijks van belang.

(tijd) Benieuwd of de federale regering dit weekend op de top van Leuven volgens het devies van de politicologen zal handelen. De volksverhuizing van zowel de 'cabinetards' als van de audiovisuele pers liet gisternamiddag alvast vermoeden dat er alles aan wordt gedaan om in prime time te scoren. The show must go on. Of, om het met een heikel politiek woord te zeggen: paars zal dit weekend nog eens alles uit de kast halen om te zorgen dat de verpakking goed zit.

In de doos met de grote strik zit dit weekend een ruim pakket milieumaatregelen. Het Leuvense onderzoek van de kiezer indachtig, moet de regering dus kunnen scoren met maatregelen die niet populair zijn.

Vlak voor de verkiezingen is dat allesbehalve evident. Dat bleek de voorbije dagen. Gisteren kreeg het zelfvertrouwen nog een knauw. De Open VLD van premier Guy Verhofstadt ging zwaar aangeslagen het weekend in nadat de partij in een peiling naar het laagste punt sinds het aantreden van paars in 2003 is geduikeld. De truc met de naamsverandering is niet gelukt.

De vaudeville over de verpakkingsheffing is ondertussen een soap aan het worden die stilaan de allure krijgt van de DHL- en BHV-debacles. Toch zal paars er dit weekend nog eens proberen uit te geraken.

Enkele milieumaatregelen zijn ondertussen al van tafel geveegd. Even werd bijvoorbeeld gedacht aan een taks op vliegtuigtickets, zoals in Nederland. Die komt er niet. Wat wel overeind lijkt te blijven is de belasting op de inverkeerstelling koppelen aan de CO2-uitstoot van wagens.

De grote politieke vraag van het weekend is in welke mate die maatregelen het milieu zullen beschermen en in welke mate ze de staatskas zullen stijven. Met andere woorden: gaat het over het milieu of gaat het over de begroting?

'Milieutaks' is namelijk een misleidend woord. Het suggereert dat je tegelijk het milieu kan beschermen en overheidsinkomsten kan genereren. Dat is niet zo.

De regering is van plan de verpakkingsheffing in te voeren op een beperkt aantal producten, waarvoor milieuvriendelijker en fiscaal aantrekkelijker alternatieven bestaan.

Dus zijn er twee mogelijkheden: ofwel kopen we met zijn allen groenere producten en stuikt de opbrengst van de verpakkingsheffing ineen. Als de fiscale return van de verpakkingsheffing wel op peil blijft, is dat een signaal dat we het vertikken milieubewuster te gaan leven.

Het gaat dit weekend dus ofwel om het milieu, ofwel om de overheidsfinanciën, maar niet om de twee. Benieuwd wat het wordt.

Bart Haeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud