De blauwe aftrap

Een ongeluk komt nooit alleen. De lancering van het vierde burgermanifest had gisteren andermaal met pech af te rekenen.

(tijd) Toen Guy Verhofstadt zaterdag op een partijmeeting in Brugge een tip van de sluier van zijn vierde manifest oplichtte, werd de publieke opinie nog begeesterd door het nepjournaal van de RTBf over de plotse onafhankelijkheid van Vlaanderen. Jammer maar helaas voor de premier, bestrijkt zijn vierde manifest alle mogelijke terreinen, behalve precies het communautaire. Op de officiële voorstelling van het vierde burgermanifest gisteren waren de communautaire demonen opnieuw aanwezig. Want net gisteren had de eerste vergadering plaats van het communautaire front van Franstalige partijvoorzitters. Alsof dat nog niet volstond, strooide ook VW Vorst roet in het eten. De afvloeiingsvoorwaarden daar riskeren het Generatiepact, toch zowat de geloofsbelijdenis van paars, compleet onderuit te halen.

Guy Verhofstadt besefte dat de woorden van zijn vierde burgermanifest erg hol dreigden te klinken. In de wetenschap dat de aanval de beste verdediging is, kapittelde hij gisteren meteen zowel het Franstalige front als het Vlaamse kartel. Ook de bonden en de directie van VW Vorst moesten het ontgelden. Met zijn dubbele berisping hoopt de premier de aandacht van de publieke opinie opnieuw naar de inhoud van zijn manifest te lokken. Want om inhoud was en is het de eerste minister te doen.

Het vierde burgermanifest is voor de VLD de aftrap voor de campagne voor de federale verkiezingen. Dat de partij die aftrap zelf geeft, heeft alles te maken met agendasetting. De Vlaamse liberalen hopen op een inhoudelijk campagne omdat de tegenstrevers tot dusver een schrijnend gebrek aan inhoud tentoon hebben gespreid. CD&V moet het hebben van 'goed bestuur', het kartel CD&V/N-VA van de communautaire kwelduivels. Door het als eerste over de inhoud van het toekomstige beleid te hebben, hoopt de VLD dat de andere partijen zullen moeten volgen.

Nadeel is dat de aftrap erg vroeg komt. Het maakt de match erg lang, waardoor de VLD wel eens in ademnood kan geraken. Maar ongetwijfeld heeft spindoctor Slangen de nodige middelen in huis om de partij tijdens de campagne een tweede en liefst zelfs derde adem te bezorgen. En een vroege aftrap heeft ook een voordeel. De partij koopt er de tijd mee die nodig is om haar aanzienlijke electorale achterstand tegenover de concurrentie op te halen.

Het is nu aan Yves Leterme en het CD&V/N-VA-kartel om hun eerste inhoudelijke tegenzet te doen. Willen ze dat terrein niet volledig door de VLD en anderen laten bezetten, kan het tegenoffensief niet al te lang op zich laten wachten. Te meer omdat met communautaire thema's nog nooit verkiezingen zijn gewonnen. Maar voorlopig likt het kartel zijn wonden, nog aan het bekomen van de affaire-Dedecker. De N-VA heeft na een stormachtige periode het Oostendse woelwater uit de eigen gelederen gestoten. Maar nu dreigt het kartel zelf in woelig water terecht te komen. De Vlaams-nationalisten hebben bakzeil moeten halen en zullen op de een of de andere manier willen bewijzen dat ze niet het schoothondje zijn van CD&V. Als daar maar geen ruzie komt. Want ruzie vormt de beste garantie op het verliezen van verkiezingen. Daar weten ze bij de VLD alles van.

Stefaan Huysentruyt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud