De geknipte aandelen

De Belgische beursgenoteerde bedrijven leggen hun aandeelhouders de komende maanden in de watten. Tijdens het aankomende 'couponnetjesseizoen' keren ze bruto voor 8,2 miljard euro dividenden uit. Dat is 17 procent meer dan de 7 miljard euro een jaar eerder.

De bedrijven laten zo hun beleggers meegenieten van het recordjaar 2006. 95 Belgische bedrijven konden gezamenlijk met 23 miljard euro nettowinst uitpakken, een stijging van 29 procent in vergelijking met het toch al beresterke 2005. 2006 was dan ook een voorspoedig jaar. De Belgische holdings en financiële groepen zagen de meerwaarden op hun effectenportefeuille dag na dag aandikken, met dank aan de beurshausse. Fortis, bijvoorbeeld, boekte vorig jaar 530 miljoen euro meerwaarden op zijn portefeuille.

De financiële én industriële ondernemingen sloegen bovendien munt uit de hoogconjunctuur. De Belgische consument liet het geld net als in 2005 rollen. De vastgoedhausse leverde de bouw een topjaar op en de exporteurs profiteerden mee van de economische heropstanding van Duitsland, waar de ondernemers in vijftien jaar niet meer zo optimistisch gestemd waren. Daardoor verdubbelde de Belgische economische groei in 2006 tot 3 procent.

Zelfs de enkele bedrijven die niet in de hoogconjunctuur deelden, maakten er een erezaak van de aandeelhouders toch een couponnetje te gunnen. Zo doken Tessenderlo en Deceuninck voor het eerst sinds mensenheugnis in de rode cijfers. Toch hielden ze het dividend op peil. De twee hebben sinds het midden van de jaren tachtig nooit het mes moeten zetten in de coupon. Door dat nu ook niet te doen, willen ze beleggers het signaal geven dat het moeilijke 2006 een 'accident de parcours' is.

De recordresultaten en de royale dividenden tonen aan dat Belgische aandelen nog steeds een geknipte belegging zijn. Dat kan verrassend klinken: de Bel20 is tijdens vier jaar beurshausse immers ruim verdrievoudigd, in vergelijking met het dieptepunt van maart 2003. Maar over dezelfde periode hield de winstgroei meestal gelijke tred met de stijging van de beurskoersen. Bel20'ers noteren tegen gemiddeld 14 keer de winst over 2006. Dat is niet langer spotgoedkoop zoals begin 2003, toen beleggers tegen acht keer de winst een Bel20'er op de kop konden tikken, maar het is evenmin peperduur zoals in de zomer van 1998, toen een Bel20'er in volle beurseuforie 25 keer de winst mocht kosten.

En mocht de beurs beginnen kwakkelen, dan kan de royale coupon troost bieden. De gemiddelde Bel20'er is met een dividendrendement van netto 2,3 procent de facto een hoogrentend spaarboekje.

Alleen spijtig dat de gemiddelde Belg bij het laagrentend spaarboekje zweert. Ruim de helft van de Belgische aandelen zit in buitenlandse handen. Bijgevolg vloeit ook het gros van de 8,2 miljard euro dividenden naar het buitenland. Belgische aandelen mogen dan al een geknipte belegging zijn, het zijn steeds minder de Belgische beleggers die de couponnetjes knippen.

Kurt Vansteeland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud