Advertentie

De ironie van de Oost-Vlaamse CD&V-lijst

Witte konijnen, ze zijn er in alle maten en gewichten. De PS zette al Gaston Onkelinx, de vader van de federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx, op de lijst voor 10 juni. De sp.a loodst vakbondsman Jan Van Der Poorten van de fabriekspoorten van VW Vorst naar de Kamer. En Open VLD hengelt al een tijdje naar de kandidatuur van Luc Lamine, de voormalige korpschef van de Antwerpse politie.

(tijd) Gisteren kon CD&V verrassen met een grote naam uit de bedrijfswereld. Volvo-baas Peter Leyman verlaat het Gentse autobedrijf en krijgt een begeerde verkiesbare plaats voor de Kamer.

Met de komst van Leyman krijgt de Oost-Vlaamse CD&V-lijst stilaan vorm. Pieter De Crem trekt de lijst. De relatief onbekende Sarah Smeyers, van de Aalsterse N-VA-afdeling, staat op twee.

Op die plaats had ook Greta D'Hondt kunnen staan, de gerespecteerde christendemocratische experte in sociale zekerheid. Met haar dossierkennis kon ze het menig minister knap lastig maken. Maar ze besloot niet langer aan de verkiezingen deel te nemen, omdat ze het politieke mediageweld meer dan beu is.

De Oost-Vlaamse CD&V-lijst legt de ironie van de politiek daarmee treffend bloot. Vlaams minister-president Yves Leterme, voor wie CD&V de eerste plaats op de Senaatslijst lijkt open te houden, zei zich gisteren te verheugen dat hij met Peter Leyman 'één van de beste talenten van de sociaaleconomische wereld' heeft weten te rekruteren. Tegelijk staat een ander van de beste talenten uit diezelfde sociaaleconomische wereld deze keer niet op de lijst.

Nochtans zijn dergelijke mensen meer dan nodig in het parlement. Om het met de woorden van bedrijfsleider Pierre Lano (Open VLD) te zeggen: 'Politici kunnen overal over mee praten, maar kennen niets.' Ook Pierre Lano doet deze keer niet meer mee.

Kennis van de sociaaleconomische wereld is cruciaal. De belangrijkste belofte van de regering-Verhofstadt was 200.000 jobs te creëren. Ook het Vlaams regeerakkoord begint met de belofte van meer werk. En dat is terecht.

Het probleem is dat ondernemers en vakbondslui, hoe hard ze ook nodig zijn in de politiek, maar heel moeilijk hun weg vinden in het logge parlement. D'Hondt liet zich bij haar vertrek ontvallen dat ze als vakbondssecretaris veel meer op het beleid woog dan als parlementslid.

Het is uitkijken of Peter Leyman beter kan aarden in het groene pluche dan Greta D'Hondt. Samen met de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) geldt Leyman als een van de trekkers van de Gentse haveneconomie. De Volvo-baas staat bekend als een nuchtere zakenman, een goede lobby'er voor de Vlaamse auto-industrie, en iemand die er bij de overheid belangrijke investeringen doorkreeg.

Hopelijk moet hij over enkele jaren niet zeggen dat hij meer op het beleid woog als Volvo-baas dan als parlementslid.

Bart Haeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud