opinie

De rode lijn van Trump

Senior writer

Met de raketaanval op Syrië heeft de Amerikaanse president Donald Trump een rode lijn getrokken. Maar het conflict in Syrië is daarmee helemaal niet van de baan.

De president van ‘America first’ toonde met zijn aanval op een Syrische militaire basis aan de rest van de wereld dat hij niet aarzelt om in te grijpen als hij vindt dat er een rode lijn is overschreden. Door de vergeldingsactie weet de Syrische dictator Bashar al-Assad meteen dat hij de Verenigde Staten niet kan blijven tarten.

De Syrische bondgenoten Rusland en Iran beseffen dat de zachte aanpak van de vorige president Barack Obama definitief voorbij is. Trump predikt het non-¬interventionisme, maar dat betekent niet dat hij alles zomaar laat gebeuren. Het is ook een ferme waarschuwing aan Noord-Korea om niet te blijven flirten met nucleaire wapens én aan China om de Noord-Koreanen ¬eindelijk opnieuw in het gareel te doen lopen.

Op internationaal en binnenlands vlak scoort de Amerikaanse president goede punten na een lamentabel begin van zijn ambtsperiode. Trump kon best wat goede publiciteit gebruiken.

De aanval op de legerbasis was zeer gericht en ¬de Russen werden zelfs op voorhand gewaarschuwd. -Daarmee houdt Trump de diplomatieke lijnen open. Rusland noemde de aanval wel al in strijd met de internationale rechtsregels en eiste een spoeddebat in de VN-veiligheidsraad. In dat debat zullen beide partijen weer tegenover elkaar staan. Op een snelle diplomatieke doorbraak moet dan ook niet gerekend worden.

De onvoorspelbare Trump moet nu ­duidelijk ­maken wat hij met zijn actie hoopt te ­bereiken.

Het grootste gevaar ligt echter op het terrein zelf. Rusland stuurde al een oorlogsbodem met raketten aan boord naar de Bosporus. Bovendien zegde het Kremlin het overleg met de VS over het Syrische luchtruim op. Dat verhoogt de kansen op ongewilde en gewilde confrontaties in de lucht. En het maakt de strijd tegen Islamitische Staat in het noorden van Syrië door de coalitie onder leiding van de VS een stuk moeilijker en gevaarlijker. Ook België vecht mee in die coalitie.

Het belangrijkste is nu te voorkomen dat het conflict zich verder uitbreidt, want dat zou de kans op een regelrechte oorlog sterk vergroten. Het regime van Assad kreeg dan wel een fikse waarschuwing, één bombardement brengt de sterke Syrische man niet aan het wankelen. Het conflict in het land zit nog steeds muurvast.

Trump heeft een rode lijn getrokken, maar hij moet nu duidelijk maken wat hij daarmee hoopt te bereiken. Want het grootste pijnpunt van deze Amerikaanse president is zijn onvoorspelbaarheid. En die vormt geopolitiek een groot probleem, zelfs voor zijn bondgenoten.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud