De sneeuwbal rolt

©-

Slecht nieuws voor wie nog jong genoeg is om nog jaren belastingen te moeten betalen. Als er niet snel iets gebeurt, geeft de Belgische overheid tot 2014 elk jaar 4 procent meer uit dan ze heeft. De schulden van de overheid stijgen daardoor weer vervaarlijk dicht bij 100 procent van het bruto binnenlands product, alles wat alle Belgen en hun bedrijven op een jaar verdienen. Elk jaar zal dus een groter deel van onze belastingen nodig zijn om schulden af te lossen.

(tijd) - Het Internationaal Monetair Fonds bracht dinsdag de slechte mare. Maar ook de Hoge Raad van Financiën vreest een gelijkaardig scenario.

We zijn in drie stappen in deze ellende beland. Eerst zijn door de politieke crisis geen reserves voor de vergrijzing meer aangelegd en is de schuld weer lichtjes beginnen te stijgen. Daarna gaf de bankencrisis - en de redding van Fortis, Dexia, KBC en Ethias - diezelfde overheidsschuld een veel grotere boost. En net nu de economische crisis volop woedt, dreigen de schulden nog meer te gaan stijgen omdat het zo veel kost om de intresten op de schulden te betalen. De rentesneeuwbal is weer aan het rollen. Het wordt nu kwestie om hem te stoppen.

Dat laatste is niet vanzelfsprekend. De catch 22 is dat saneren nodig is, maar zo veel pijn doet dat het nu niet verstandig is het te doen. Nu heel wat bedrijven het water aan de lippen staat, en gezinnen nerveus zijn omdat de werkloosheid stijgt, is de overheid de enige economische speler die nog wat vertrouwen kan geven. Nu ook die laatste reddingsboei wegslaan is onverantwoord.

Maar zodra het kan, zal de Belgische staat dus het mes moeten zetten in haar uitgaven. Makkelijk wordt dat niet. Voor premier Herman Van Rompuy wordt het zelfs een pijnlijke déjà vu met de jaren zeventig. Ook toen verlamde een communautaire crisis de regering, ging de rentesneeuwbal aan het rollen en was er jarenlang niemand bij machte hem te stoppen.

Die combinatie van een politieke en een economische crisis staat ook nu in de sterren geschreven. Omdat door de jaren heen staatshervormingen altijd zijn afgekocht met geld voor de deelstaten, zijn de overheidsfinanciën scheefgegroeid. De Vlaamse overheid is schuldenvrij en zit goed bij kas. De federale overheid heeft voor niets nog geld.

Bovendien zitten ook de demografie en de omstandigheden tegen. We worden almaar ouder en de federale overheid betaalt die pensioenen. De werkloosheid stijgt en de federale overheid betaalt de uitkeringen. Het Belgische model komt daarom de komende jaren almaar in zwaarder weer.

Het enige wat we kunnen hopen, is dat daardoor eindelijk genoeg externe druk ontstaat op de politici van dit land om de Belgische staat eindelijk aan te passen aan het stormweer. Het is alleen maar omdat de werkloosheid zo groot werd, en de externe druk zo gigantisch, dat in de jaren zeventig de rede weer wat zegevierde over het communautaire getwist.

Zover zijn we nog niet. En zolang de rentesneeuwbal rolt, betalen we dat gebrek aan rede cash.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud