'De telefoondiplomatie van Biden maakt op dit moment weinig indruk'

Senior writer

De enigen die het conflict tussen Israël en Hamas kunnen de-escaleren zijn de VS. Ze hebben een hefboom in handen. Maar wil Joe Biden die ook gebruiken?

Het conflict tussen Israël en Hamas blijft escaleren. Er blijven raketten komen uit de Gazastrook, terwijl het Israëlische leger onverminderd het luchtoffensief voortzet en tanks naar de grenzen van de Gazastrook heeft gebracht. Ook op de Westelijke Jordaanoever wordt het onrustig.

Het is ook verontrustend dat de spanningen binnen Israël tussen de Joodse en Palestijnse gemeenschap oplopen en dat daar ook gewelddadige confrontaties zijn. De ontslagnemende Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voorlopig niet van plan de aanvallen op de Gazastrook te stoppen en Hamas wil evenmin wijken voor een overduidelijke overmacht. Van een de-escalatie, laat staan een bestand, is voorlopig geen sprake.

De spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) is een ritueel. Uiteindelijk weet iedereen dat de VN machteloos moeten toekijken, al is het maar omdat de VS pal achter Israël staan en dat geen enkele resolutie het veto van de VS overleeft.

Internationaal heeft iedereen zijn eigen agenda. Bij een aantal Arabische staten groeit wel het besef dat betere banden met Israël niet leiden tot betere leefomstandigheden voor de Palestijnen. De dooi in de diplomatie relaties, ingezet onder de vorige Amerikaanse president Donald Trump, gaat weer over naar vorst.

Europa heeft geen enkele hefboom in handen. Morele verontwaardiging kan, maar dat heeft geen impact. Het is tekenend dat de Europese Unie pas aanstaande dinsdag gaat overleggen over het conflict. Het is het bekennen van de eigen zwakheid.

De telefoondiplomatie van Biden maakt op dit moment weinig indruk.

Of Joe Biden het nu graag heeft of niet, de VS zijn de enigen met een serieuze hefboom in handen. Biden stuurde de adjunct-staatssecretaris voor het Midden-Oosten op pad om te bemiddelen. Daarnaast belde hij met Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Alleen heeft Abbas totaal geen autoriteit als het over de Gazastrook gaat.

Voor Biden is het een evenwichtsoefening op internationaal en nationaal vlak. Internationaal hebben de VS altijd al een voortrekkersrol gespeeld. Het was Bill Clinton die nog een historisch akkoord kon sluiten en het was Trump die alle banden verbrak met de Palestijnen en zo ook meteen een einde maakte aan de 'tweestatenoplossing'.

Binnen de linkervleugel van de Democraten is er een stroming die meer rechten wil voor de Palestijnen , maar traditioneel is de pro-Israëlische lobby groter en machtiger. De telefoondiplomatie van Biden maakt op dit moment weinig indruk. Dat kan ook moeilijk anders als je enerzijds zegt dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen de terroristen van Hamas, en anderzijds oproept tot het staken van het geweld. De boodschap is dan niet duidelijk en mist alle kracht.

De vorige uitbraken van geweld tussen de Israëli's en Hamas doofden na een tijdje vanzelf omdat elke partij een overwinning voor zichzelf kon uitroepen. Deze situatie is anders. Niet alleen door de strijd in en om Gaza, maar ook omdat het in Israël zelf erg onrustig is geworden. Het is absoluut nodig dat het geweld gaat minderen. Maar op dit moment ligt dat scenario niet echt in het verschiet.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud