De winnaar van het EK

Redacteur Politiek

De Olympische Spelen in Japan lijken een nachtmerrie te worden, het EK voetbal een sportfeest. Met dank aan het Europese vaccinatiebeleid.

Euro 2020. Het klinkt als iets uit het verleden, maar het begint wel degelijk vandaag, 11 juni 2021. Om 21 uur speelt de Italiaanse Squadra Azzurra tegen Turkije in een met 16.000 fans gevuld - en driekwart leeg - Stadio Olimpico in Rome. Morgen komen de Rode Duivels uit tegen Rusland, en ook bij die wedstrijd kunnen toeschouwers in het stadion.

Voor veel supporters bevestigt het EK dat de brede poorten naar het rijk der vrijheid wel degelijk opengaan. Zelfs de matchbeelden uit lege stadions brachten velen het voorbije jaar troost en welgekomen afleiding. Dat het Europees kampioenschap, al is het een jaar na datum, kan starten voelt daarom aan als een mentale overwinning op het virus.

Dat het EK voetbal, al is het een jaar na datum, kan starten voelt aan als een mentale overwinning op het virus.

Niet dat het voetbal daar veel verdienste aan heeft. Dat de wedstrijden doorgingen, was een flagrante inbreuk op de anderhalvemeterafspraken. Officieel behoorden profvoetballers met hun teamgenoten tot een bubbel, terwijl ze gewoon naar huis gingen. En nogal wat voetballers werden betrapt op coronafeestjes.

Ook nu worden best wel nog risico’s genomen voor de Europese sportzomer, maar ze lijken berekend. Dat kan, omdat de coronacijfers in de EU de goede kant opgaan.

Voetballer wordt datafabriek

Topvoetbal wordt minder een sport van eigenzinnige coaches die op buikgevoel spelers kopen, en meer van datawetenschappers die met nuchtere statistieken en wiskundige modellen op hun laptops mee beslissen over transfers, opstellingen en ploegtactiek. Daarom koos De Tijd ervoor tijdens dit EK zelf een model te bouwen om de sterktes van spelers en ploegen tegen het licht te houden.

De grote winnaar van het EK voetbal is daarom het Europese vaccinatiebeleid. Het begon aarzelend en traag, uit schrik dat kleine landen niet aan vaccins zouden raken. De Europese Commissie verslikte zich vervolgens in exportverboden omdat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten haar in die logica dwongen. Het escaleerde in een harde botsing met het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca.

Maar de Europese Unie heeft zich herpakt. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kon donderdag melden dat een op de twee volwassenen in de hele Europese Unie al één vaccinprikje heeft gekregen. Honderd miljoen mensen zijn al volledig beschermd. Tegen volgende maand moet 70 procent van de volwassen Europeanen gevaccineerd zijn.

Latijns-Amerika zet zich schrap voor 'kampioenschap des doods'

Aan de vooravond van de Copa America vinden in Latijns-Amerika de ergste Covid-19-uitbraken tot nu toe plaats. 'Hoe kunnen we voetballen als onze vrienden, familieleden en kennissen sterven en de vaccins ons land niet bereiken?'

Het is die verwezenlijking die maakt dat een event als het EK voetbal kan doorgaan. Het is allesbehalve evident. Wie daaraan twijfelt, maakt best eens de vergelijking met Japan, dat in deze uitgestelde sportzomer de Olympische Spelen van 2020 organiseert.

Minder dan 10 procent van de mensen is er gevaccineerd, en dat in een land met een van de meest vergrijsde bevolkingen ter wereld. Grote steden verkeren er in noodtoestand en ziekenhuizen zijn er nog altijd overbevraagd.

Dat de Olympische Spelen doorgaan, botst in Japan op almaar fellere kritiek. Van de 80.000 vrijwilligers voor de Spelen hebben er al 10.000 afgehaakt. Sponsors beginnen reputatieschade te vrezen als ze zich niet snel distantiëren. 80 procent van de bevolking uitte zich in peilingen al tegen de regeringsplannen om door te zetten met de Spelen.

Japan is rijk en ontwikkeld, net als Europa. Maar de langverwachte sportzomer is daar een nachtmerrie aan het worden. Het EK voetbal daarentegen kondigt zich aan als het sportfeest dat het hoort te zijn, dankzij het Europese vaccinatiebeleid.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud