De Zondag wordt volwaardige zondagskrant

(tijd) - Roularta is van plan De Zondag, het gratis blad dat verdeeld wordt via de bakkers, om te bouwen tot een volwaardige zondagskrant. Een voorstel wordt vandaag voorgelegd aan de raad van bestuur van De Streekkrant-De Weekkrantgroep, de vennootschap achter De Zondag. Het initiatief is een reactie op de zondagseditie waarmee Het Nieuwsblad en andere kranten uitpakken.

Het Vlaamse krantenlandschap is volop in beweging. Ondanks protest van bakkers en krantenverkopers, wil Het Nieuwsblad nu zondag al een zondagseditie laten verschijnen. De kansen daartoe werden gisteren groter na een voorakkoord met de vakbonden van de journalisten, bedienden en arbeiders. Het wordt vandaag voorgelegd aan het personeel. De Persgroep beslist een van de volgende dagen wanneer ze start met een zondagseditie van Het Laatste Nieuws. Concentra zegt dat het zo goed als zeker volgt.

Intussen laat de beursgenoteerde mediagroep Roularta zich niet onbetuigd. De redactie vernam dat de groep De Zondag wil uitbouwen tot een volwaardige zondagskrant. Hugues de Waele, de algemeen directeur van De Streekkrant-De Weekkrantgroep (DSDW), bevestigt de informatie. 'We waren het al van plan, maar versnellen nu omdat de concurrentie beweegt.' DSDW is voor 80 procent in handen van Roularta. De rest van de aandelen zit bij Concentra.

De Zondag bestaat ruim drie jaar. Sinds een jaar verschijnt het blad met 13 regionale edities, op 520.000 exemplaren. Het wordt verdeeld via 3.800 bakkers en 200 krantenwinkels en telt 1,5 miljoen lezers. De Zondag was van bij de start winstgevend. Roularta wil de sterke positie van de publicatie veiligstellen. De groep heeft een streepje voor op de concurrentie omdat het logistiek apparaat al helemaal uitgebouwd is.

De Zondag brengt nu vooral regionaal nieuws. 'Dat gaan we nog iets meer aandacht geven. Maar we breiden vooral het nationale, internationale en sportnieuws uit. Het aantal pagina's wordt sterk verhoogd', zegt De Waele. Het formaat verandert niet, net als in eerste instantie de oplage. De Zondag blijft gratis en het is 'zeker en vast niet de bedoeling' ook tijdens de week een krant uit te geven. Om het volledige nieuws van de zaterdag mee te geven, wordt De Zondag in de nieuwe formule 's zondags gedrukt vanaf middernacht. Nu worden sommige edities al 's zaterdags gedrukt. De Waele wil zo snel mogelijk starten, maar deze zondag is niet haalbaar. Het blad werft extra personeel aan. Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws willen voor hun zondagseditie telkens een 20-tal mensen extra inzetten.

Volwaardige kranten die enkel op zondag verschijnen bestaan al in het buitenland. Het enige recente initiatief in Belgiƫ, Le Journal du Dimanche, ging ter ziele. Zondagsedities van bestaande kranten zijn een nieuwigheid in Vlaanderen, maar bestaan al in het Franstalige landsdeel.

BB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud