Debatten maken verschil voor John Kerry

(tijd) - Dankzij de drie debatten in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de Democratische kandidaat John Kerry helemaal terug in de strijd. Met nog een krappe drie weken te gaan liggen Kerry en zijn Republikeinse concurrent George Bush in landelijke peilingen nek aan nek. Maar Kerry, die in september nog op een nederlaag leek af te stevenen, heeft het momentum aan zijn kant.

In de dagelijkse peiling van The Washington Post lag Kerry gisteren voor de eerste keer op kop. De omslag vond plaats na het vinnige debat van afgelopen vrijdag. Een zelfverzekerde Kerry bevestigde woensdagavond tijdens het laatste debat in Tempe, Arizona, in woord en gebaar dat hij de feiten op een rijtje heeft en wat dat betreft het presidentschap aan zou kunnen. Gezien de latente onvrede over het beleid van de huidige president was dat de voornaamste toets waarvoor hij in de debatten moest slagen.

Volgens instantpeilingen ging de puntenwinst na het laatste debat opnieuw naar Kerry. Volgens Geoffrrey Garin, een Democratische opinieonderzoeker, zijn de debatten 'ongelooflijk belangrijk' voor hem geweest. Republikeinen trachtten echter onmiddellijk munt te slaan uit de onheuse manier waarop Kerry de seksuele geaardheid van de dochter van vice-president Dick Cheney aan de orde stelde, toen hem gevraagd werd wat hij vond van homoseksualiteit.

Bush' grootste blunder was de makkelijk te weerleggen bewering dat hij 'nooit had gezegd dat hij niet zo bekommerd was om Osama Bin Laden'. Hij zei ook dat hij met Canada praat over levering van griepvaccins, terwijl hij vrijdag nog suggereerde dat medicijnen uit Canada van twijfelachtig allooi zijn en daarom niet mogen worden geïmporteerd.

Marc Racicot, de voorzitter van de Bush-campagne, gaf gisteren toe dat Kerry terrein heeft gewonnen. Volgens de Republikeinen hadden ze nooit iets anders verwacht en hoeft het ook helemaal geen verwondering te wekken dat een ervaren debater als Kerry beter uit zijn woorden komt. Bush nam daar tijdens het debat al een voorschotje op door besmuikt te verklaren dat zijn echtgenote Laura heel wat beter Engels spreekt dan hij.

Hoewel bedoeld als een debat over binnenlandse kwesties, kwamem Irak en de oorlog tegen terrorisme toch om de hoek kijken. Maar meer dan in de eerste twee debatten schotelden de kandidaten de kijkers duidelijk uiteenlopende standpunten voor over brandende kwesties als gezondheidszorg, onderwijs, positieve discriminatie, amnestie voor illegale buitenlanders, belastingen en de toekomst van het federale pensioenstelsel.

Bush trachtte Kerry te brandmerken als een ultralinkse senator, die de overheid ziet als oplossing voor alle kwalen en de rekening zal presenteren aan kleine ondernemers. Kerry viel Bush aan als een asociale president. Hij verweet hem geen vinger uit te steken om bedrijven in de Verenigde Staten te houden en dat hij pas vlak voor de verkiezingen merkte dat Europa Airbus illegale subsidies toestopt, 'terwijl ik daar al maanden op had gehamerd'.

Voor het eerst liet Kerry ook wat los over zijn religieuze overtuiging, en gebruikte hij humor om zijn stijfheid te verzachten. Op een vraag over de rol van vrouwen in zijn leven zei Kerry grinnikend dat hij 'misschien meer dan anderen boven zijn stand is getrouwd'. Dankzij zijn huwelijk met de Heinz-erfgename Teresa is Kerry een vermogend man.

De katholieke Democraat uit Boston nam afstand van zijn eigen kerk, die kiezers op grond van de geloofsleer heeft opgeroepen niet op Kerry te stemmen. Kerry kwam op voor het recht van vrouwen op abortus en brak een lans voor stamcelonderzoek met ongeboren vruchten.

Maar hij trachtte Bush af te troeven in geloofsijver. Bush, een 'herboren christen', kan volgens zijn eigen adviseurs geen president worden zonder de stemmen van vier miljoen evangelische christenen die het in 2000 lieten afweten. Nadat Bush had gezegd dat God wil dat iedereen in vrijheid kan leven, merkte Kerry op dat 'niet alleen de vrijheid, maar alles een gift van de Almachtige is'. Hij zei ook dat 'het gebod tot naastenliefde in dit land en op deze planeet te weinig wordt nageleefd'. RW

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud