Decaluwé meldt betaling smeergeld bij toekenning radiolicentie 4FM

Volgens Carl Decaluwé, CD&V-volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement, is een 'ernstige en betrouwbare' persoon bereid voor een parlementaire onderzoekscommissie te getuigen dat er bij de toekenning van een radiolicentie aan 4FM 250.000 euro smeergeld is betaald. De CD&V-fractie heeft een voorstel voor de oprichting van zo'n onderzoekscommissie.

Decaluwé bijt zich al enkele maanden vast in de toekenning, in september, van een licentie voor landelijke commerciële radio aan Q-Music en 4FM. Meer dan ooit is hij ervan overtuigd dat er bij de toekenning door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) van de vergunning aan 4FM sprake is van politieke beïnvloeding en voorkennis.

4FM is eigendom van Think-Media, een beursgenoteerd bedrijf. Kort voor de toekenning van de zendvergunning steeg de koers van het aandeel op de beurs van Brussel spectaculair. Het gerecht onderzoekt of er sprake is van handel met voorkennis.

Op een persconferentie zei Decaluwé gisteren dat er een getuige bestaat die weet heeft van de betaling van smeergeld bij de toekenning van de radiolicentie aan 4FM. 'Hij heeft me de naam van de ontvanger genoemd en het bedrag, zo'n 250.000 euro', zei hij. De man zou al ondervraagd zijn door het gerecht. Volgens Decaluwé wil de getuige, die 'betrouwbaar en ernstig' is en zelf contact met hem heeft opgenomen, dat de waarheid aan het licht komt. 'Als er een onderzoekscommissie wordt opgericht, is hij bereid daar te getuigen', zei Decaluwé.

De CD&V-fractie in het Vlaams Parlement heeft een motie klaar over de oprichting van een onderzoekscommissie. Ze zou de 'onzorgvuldigheden' moeten onderzoeken die begaan zijn bij de toekenning van de radiolicenties door het VCM en de 'politieke verantwoordelijkheden' moeten bepalen. Volgens Decaluwé zijn er aanwijzingen voor politieke beïnvloeding van de VLD.

Hij verwijst naar de verklaring van Frank Verstraeten, die een telefoongesprek zou hebben gehoord tussen minister-president Patrick Dewael (VLD) en Christian van Thillo, de topman van De Persgroep en de Vlaamse Mediamaatschappij (VMM), het moederbedrijf van Q-Music. Onlangs kwam aan het licht dat Dirk van Mechelen (VLD), de Vlaamse minister van Media, vorige zomer op Korfoe een gesprek had met Francis Verachtert, die kort voor de toekenning van de licentie voor 220.000 euro aandelen kocht van Think-Media. Ook minister van Economie Jaak Gabriëls (VLD), die eveneens een reis maakte naar Korfoe, komt volgens de CD&V in het vizier.

Minister-president Dewael zei gisteren 'met stijgende verontwaardiging' kennis te hebben genomen van de uitspraken van Decaluwé. Hij aanvaardt niet dat zijn integriteit op een dergelijke manier ter discussie wordt gesteld, zei zijn woordvoerder. Ook minister Van Mechelen betreurde dat zijn integriteit in twijfel wordt getrokken.

VLD-voorzitter Karel de Gucht zei niet a priori tegen de oprichting van een commissie gekant te zijn. 'We zullen pas beslissen als we de motie van Decaluwé gezien hebben. Die moet behoorlijk gemotiveerd zijn', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud