Dexia zette ook KBC op huwelijkslijstje

(tijd) - Dexia heeft de Vlaamse bankverzekeraar KBC al een hele tijd op een shortlist staan met mogelijke huwelijkspartners. Daarop prijken louter banken van min of meer gelijkaardige omvang, zoals Sanpaolo IMI, Danske Bank, Banca Intesa, Standard Chartered en Nordea. 'Maar na de mislukte verloving met Sanpaolo IMI werd geen enkele ander denkspoor bij Dexia actief', zeggen goedgeplaatste bronnen. Ook die van KBC niet, mede omdat de Vlaamse bankgroep voorlopig geen interesse toont.

Analisten en consultants zijn het al langer het roerend eens. Als er nog een fusie mogelijk is in België, dan is het een samensmelting van Dexia en KBC. In dat scenario bestaan de grootste synergiemogelijkheden, zeker als Dexia zijn marktpositie in Oost-Europa kan versterken. 'Er zijn minder problemen op het vlak van de mededinging dan bij een fusie met Fortis en meer mogelijkheden voor kruisverkoop in Oost-Europa', luidt de analyse bij de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

De Belgische banken zelf hebben een mogelijke samensmelting totnogtoe altijd afgedaan als speculatie. Tot gisteren. Uittredend directievoorzitter Pierre Richard, die op 1 januari 2006 wordt opgevolgd door de Belg Axel Miller, gaf in de Britse zakenkrant Financial Times voor het eerst openlijk toe dat KBC prijkte op een lijst met mogelijke huwelijkspartners. Dat lijstje - dat volgens onze informatie al een hele tijd geleden werd opgesteld - bevat alle Europese banken die min of meer dezelfde omvang hebben als Dexia, binnen een vork van maximaal 5 miljard euro beurskapitalisatie. Naast KBC zijn dat bankgroepen als het Britse Standard Chartered, Danske Bank, de Scandinavische bankgroep Nordea en de Italiaanse groepen Banca Intesa en Sanpaolo IMI.

Toch betekent dat niet dat een Belgische monsterfusie nakend is, zelfs al geeft Richard in de Britse krant toe dat zo'n huwelijk wel 'zinvol zou kunnen zijn'. Maar goedgeplaatste bronnen benadrukken dat na de mislukte flirt met het Italiaanse Sanpaolo IMI - het dossier dat de persoonlijke voorkeur wegdroeg van Richard - geen enkele ander denkspoor meer actief werd bij Dexia. Richard, die straks doorschuift naar de job van bestuursvoorzitter, voegt daaraan toe dat er ook vandaag geen contacten zijn met KBC en dat om verschillende redenen. Eerst en vooral is de liefde niet wederzijds. Tijdens de recente, exclusieve rondetafel met de vier Belgische topbankiers was KBC-directievoorzitter Willy Duron daar in deze krant nog bijzonder duidelijk over. 'Ik ga mijn kaders morgen niet vertellen dat we nogmaals door een fusie moeten, hé. En zeker niet in België. Want dat wordt een sociaal bloedbad', verklaarde hij toen.

Bovendien is ook Dexia zelf niet langer actief op zoek naar een fusiepartner. Na het afwimpelen van het ongevraagde huwelijksaanzoek door Fortis, lijkt de Belgisch-Franse groep vastberaden om onafhankelijk te blijven. De algemene verwachting is dat de pas 40-jarige Axel Miller vooral zal proberen de marktpositie van Dexia uit te bouwen in het buitenland. In Oost-Europa bijvoorbeeld, mikt Dexia op overnames in de markt van consumentenbankieren. Zo bood Dexia recent nog tevergeefs op de Roemeense overheidsbank BCR en is de groep in datzelfde Oost-Europese land nog volop in de running voor de kleinere spaarbank CEC. En in Japan is Dexia dichtbij het vinden van een partner om een joint-venture op te richten voor de lucratieve markt van overheidsobligaties. NT

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud