Advertentie
Advertentie

Dollar daalt met 15 procent in 2002

(tijd) - De dollar daalde in 2002 met 15 procent tegenover de euro. Het is de eerste keer sinds de lancering van de eenheidsmunt, in 1999, dat de dollar terrein verliest. De waardevermindering is te wijten aan de boekhoudschandalen in de VS en de vrees voor een oorlog met Irak. De Zuid-Afrikaanse rand was vorig jaar de sterkste munt, de Iraanse rial en de Argentijnse peso waren de zwakste.

De euro sloot het jaar af op 1,05 dollar tegenover 0,89 dollar een jaar geleden. De appreciatie van de eenheidsmunt is niet te danken aan de versteviging van de Europese economie. Ze weerspiegelt vooral de Amerikaanse boekhoudschandalen, die de kapitaaluitvoer van de eurozone naar de VS deden opdrogen. De laatste weken had ook de toenemende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten een negatieve invloed op de dollar. De euro boekte niet alleen winst tegenover de dollar, maar ook versus de meeste andere belangrijke valuta's.

De rand is met een klim van 18 procent ten opzichte van de euro de sterkste munt van vorig jaar. De Zuid-Afrikaanse munt profiteerde van de renteverhogingen van de centrale bank, hogere inkomsten uit toerisme en export, de stijging van de goudprijs en de vermindering van de bezorgdheid over buurland Zimbabwe. Bovendien zeggen handelaars dat de rand in 2001 te sterk was gedaald.

De klim van de Noorse kroon is een gevolg van de aanhoudend hoge olieprijzen en de hoge Noorse rente. Ook de Botswaanse pula, die gedeeltelijk gekoppeld is aan de rand, werd beduidend duurder.

De Iraanse rial is met een daling van liefst 81 procent de zwakste munt van 2002. De andere grote verliezers zijn de Zuid-Amerikaanse munten. De Argentijnse peso verloor driekwart van zijn waarde nadat hij begin vorig jaar werd losgekoppeld van de dollar. Uruguay erfde economische problemen van buurland Argentinië. De Venezolaanse bolivar werd het slachtoffer van de politieke instabiliteit. In april mislukte een staatsgreep en de algemene staking van de laatste weken slaagt er voorlopig niet in president Hugo Chavez van de markt te verdrijven. In Brazilië vreesden investeerders dat de nieuwe president, Lula, de terugbetaling van de overheidsschuld zou opschorten.

De yen kon ondanks de lage economische groei het verlies beperken tot 6 procent, hoewel Japanse functionarissen herhaaldelijk probeerden de munt naar omlaag te praten. Het pond profiteerde niet van de sterke Britse economie en daalde eveneens met 6 procent. De Poolse zloty, die de vorige jaren tot de sterkste ter wereld behoorde, moest 12 procent prijsgeven. WV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud