Advertentie
Advertentie

Doortastend

©-

De volgende president van de VS heeft eindelijk de stilte doorbroken over zijn economische plannen. Tijdens de verkiezingscampagne zelf bleef Barack Obama vaag over zijn ideeën om de financiële crisis en de economische recessie aan te pakken.

Maar sinds zaterdag is er meer duidelijkheid. Obama wil een groots stimuleringsprogramma voor de economie opzetten. Het programma, dat over twee jaar loopt, moet 2,5 miljoen mensen aan de slag helpen. Dat zijn er ruwweg evenveel als de jobs die nu door de economische malaise zijn verloren gegaan.

Een tweede belangrijke stap voor Obama is het aanduiden van de sleutelfiguren in zijn economisch team. De minister van Financiën wordt Timothy Geithner, de baas van de Fed van New York en de man die, samen met de huidige minister Financiën, Henry Paulson en Fed-voorzitter Ben Bernanke, de architect is van het reddingsplan voor de Bank op Wall Street. Een verfrissende keuze, geen bankier uit Wall Street, maar een toezichtshouder en iemand met kennis van zaken. Want het reparatiewerk op Wall Street is alles behalve afgelopen. Kijk maar naar de avonturen van Citigroup dat wanhopig naar een levenslijn zoekt. En de autosector kreunt eveneens onder de crisis. Naast Wall Street heeft ook Detroit dringend hulp nodig.

Geithner wordt bij gestaan door Lawrence Summers, nog minister van Financiën onder president Bill Clinton en door Peter Orzag, nu verantwoordelijke voor de budgetcontrole bij het Congres.

Het team is een evenwichtige mix van ervaring en vernieuwing, een koers die Obama ook lijkt te kiezen. Economisten gaan ervan uit dat hij meer in de economie zal pompen dan de 175 miljard dollar die hij beloofde voor hij in november tot president werd verkozen. De ramingen lopen uiteen van 300 tot 500 miljard dollar. Veel van dat geld zal gaan naar infrastructuurwerken, maar ook naar andere openbare diensten. Op die moet de economie een doorstart kunnen maken.

De concrete invulling van het plan is nog niet gebeurd. Obama zit nog aan de zijlijn tot 20 januari, als hij effectief de sleutels van het Witte Huis krijgt. Hij heeft nog twee maanden om zijn huiswerk af te krijgen. Daarna zal hij een bliksemstart moeten nemen om de economische problemen aan te pakken. De huidige president Bush lijkt op geen enkele manier meer in staat om wat dan ook nog in beweging te brengen.

Nu al wordt de vergelijking gemaakt met het aantreden van Franklin D. Roosevelt, die in 1933 ook met een grootscheeps tewerkstellingsprogramma zijn presidentschap op gang schoot. Roosevelt begon op de absolute bodem van een recessie. Obama zit in even zware storm. Laat ons hopen dat hij even doortastend en creatief de problemen aanpakt. Niet alleen de VS maar ook de rest van de wereld kan er alleen maar baat bij hebben. En voor Obama kan de weg alleen maar naar boven leiden.

Jean VANEMPTEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud