Douce Belgique

©Saskia Vanderstichele

De fiscale voordelen voor multinationals plots toch weer afschaffen, is niet verstandig. Gooi de manifeste misbruiken eruit, maar pak dat omzichtig aan. Anders snijden we in ons eigen vel.

Dat de weg van de minste belasting voor een vennootschap vaak door België loopt, is veel multinationals niet ontgaan. Zeker de Franse niet, en zelfs niet diegene die in handen zijn van de Franse staat. Zo heeft ook het elektriciteitsbedrijf EDF een financieringsvehikel in België: EDF Investissements. Om te kunnen profiteren van de notionele intrestaftrek en zo in eigen land minder belastingen te betalen.

De notionele intrestaftrek is overigens niet het enige interessante systeem. Ook dubbelbelastingverdragen kunnen gunstig uitdraaien voor de belastingbrief van bedrijven.

En de vrijstelling van belasting op meerwaarden speelt ook mee. Allemaal perfect legaal.

Dat internationale bedrijven in ons land amper of geen belastingen betalen, lokt in de Wetstraat de voorspelbare reactie uit dat die notionele intrestaftrek dan maar best wordt afgeschaft. Dat is een gevaarlijk denkspoor. Liever één lager tarief voor de vennootschapsbelasting dan allemaal aftrekken en uitzonderingsregels? Zodat elk bedrijf evenveel kan profiteren? Daar valt iets voor te zeggen. Zeker in theorie. Alleen blijkt in de praktijk dat ‘verschuif de belastingen’ in België al te vaak gelijkstaat met ‘verhoog de belastingen’. En dat kunnen onze bedrijven missen als kiespijn.

Bovendien loert ook een ander gevaar om de hoek.

Als je als wetgever en cours de route voortdurend de spelregels verandert, zullen buitenlandse investeerders de ‘stop and go’-politiek afstraffen. Dan blijven misschien niet alleen de interne banken van internationale concerns zonder veel extra werkgelegenheid weg, maar ook bedrijven die hier wél investeren in ‘reële economie’ en jobs. Alle lokale verankering ten spijt blijven internationale bedrijven nog altijd de grootste jobverschaffers in de privésector, bleek onlangs nog uit onderzoek van de Leuvense professor Joep Konings.

Onderzoek toont ook aan dat globale bedrijven productiever zijn dan lokale bedrijven, en dat ze een belangrijk positief effect hebben op de kleinere ondernemingen die zich in hun omgeving vestigen. Daarbij maakt het niet uit of het om Belgische globale bedrijven of om vestigingen van buitenlandse multinationals gaat.

Daarmee spelen is gevaarlijk. Natuurlijk is het niet billijk dat bedrijven hier passeren om elders belastingen te ontwijken. Maar een echte aanpak van dit systeem kan al lang niet meer vanuit de Wetstraat. Dat kan alleen Europees of mondiaal.

Dat betekent niet dat de Wetstraat helemaal niets moet doen. Te veel onbillijkheid - de ene betaalt bijna niets, anderen betalen wurgtarieven - ondermijnt het draagvlak voor solidariteit in een samenleving. Een breed debat over fiscaliteit is dus welkom. Maar wel met de premisse dat een belastingverhoging uitgesloten is. En dat internationale investeerders hier ook absoluut gekoesterd moeten worden.

La douce Belgique voor wie hier investeert, werk verschaft en welvaart creëert. Waarom niet?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud