Advertentie

Dubbel boekhouden

Wat meetbaar is, hoeven we niet te meten. En over wat niet meetbaar is, laten we de markt beslissen. Dat is in een notendop de essentie van de sneuveltekst die de International Accounting Standards Board (IASB), de onafhankelijke instelling die vanuit Londen de boekhoudnormen vastlegt voor banken en beursgenoteerde bedrijven, dit weekend op zijn website publiceerde.

(tijd) - Onverwacht zijn de voorstellen van de IASB niet. Het paradepaardje van de IASB, de IFRS-boekhoudnormen, lagen al een tijdje onder vuur. Verschillende bankiers, maar ook de G20, het Financial Stability Forum, verschillende Europese ministers van Financiën en een heel peloton regulatoren bepleitten de voorbije weken een versoepeling van de regels. Uiteindelijk is ook David Tweedie, de topman van IASB die zijn IFRS-systeem tot het allerlaatst is blijven verdedigen, bezweken onder de druk.

IFRS wordt voortaan wat minder complex, het verbod op verborgen reserves verdwijnt en het aantal producten waarop mark-to-market moet worden toegepast vermindert. Dat is een goede zaak. Zuiniger omspringen met waarderingen tegen marktwaarde maakt banken en bedrijven minder afhankelijk van marktsentiment, en haalt overdreven volatiliteit uit de markten en uit de resultaten. Als het absolute verbod op verborgen reserves sneuvelt, of op zijn minst minder streng wordt toegepast, kunnen banken en bedrijven in goede tijden een stootkussen aanleggen om verliezen in moeilijke periodes mee op te vangen. En weer verdwijnt er een stukje volatiliteit.

Maar het is niet allemaal goud wat blinkt. IFRS is geen ideaal boekhoudsysteem. Verre van. Maar het vertrok wel van één filosofie, en trok die tot in het absurde door. Het nieuwe voorstel van de IASB dreigt te verzanden in een mossel-noch-vis-situatie. Erger nog: ze dreigt een boekhoudwetgeving met twee snelheden te creëren. Aandelen of obligaties, met hun duidelijk geafficheerde marktprijs, mogen volgens het nieuwe voorstel tegen historische waarde in de boeken blijven staan, zodat het bedrijf dat ze op zijn balans heeft, niet door plotse schommelingen in de waarde ervan getroffen wordt. Maar te zelfdertijd moeten gestructureerde producten en derivaten nog altijd tegen marktwaarde getaxeerd worden. En laat dat nu uitgerekend de producten zijn waarvoor geen duidelijke markt, en dus evenmin een duidelijke marktprijs bestaat.

Politiek is daar een logica achter te ontwaren. Meer nog dan de boekhoudregels worden CDS’en en CDO’s als schuldigen van de crisis aangeduid - vaak terecht bovendien. Er is de politiek duidelijk veel aan gelegen om een krachtig signaal uit te zenden dat ze het gegoochel met schaduwbanken en gestructureerde investeringsvehikels niet meer wil tolereren. Maar uit zakelijk oogpunt is de tweedeling baarlijke nonsens. Tot oktober kunnen banken, bedrijven, accountants en regulatoren het IASB met amendementen bestoken. Ze maken het best maximaal van die mogelijkheid gebruik.

Frank Demets

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud