Senior writer

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller vond geen harde bewijzen tegen president Trump, maar hij houdt een slag om de arm. Dat opent de weg voor nog meer controverse.

Het langverwachte Mueller-rapport werd donderdag vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Zelfs die vrijgave leidde tot een stevige polemiek. De Democraten waren ziedend dat justitieminister William Barr eerst een persconferentie gaf voor hij het gedeeltelijk gecensureerde rapport vrijgaf. De delen die weggelaten zijn, zouden verband houden met lopende rechtszaken.

Mueller vond geen overtuigende bewijzen dat de Amerikaanse president Donald Trump of zijn entourage op een systematische wijze samenwerkten met Rusland tijdens de presidentiële campagne van 2016. Evenmin vond Mueller doorslaggevende bewijzen dat de president de rechtsgang gehinderd heeft. Maar hij houdt een slag om de arm. Dat levert uiteindelijk één rapport op dat op twee manieren gelezen kan worden.

Mueller leverde één rapport af dat op twee manieren te lezen valt.

Voor Trump is het ‘een volledige overwinning’ omdat de speciale aanklager geen harde bewijzen tegen hem boven tafel kon krijgen. Een visie die Barr eerder al onderschreef en die door de Democraten stevig op de korrel wordt genomen.

De Democraten willen nu de speciale aanklager zelf aan het woord laten in het Huis van Afgevaardigden, waar ze de meerderheid hebben. Minstens twee commissies hebben al een uitnodiging naar Mueller gestuurd om te komen getuigen. Het politieke spektakel over het rapport zal dus nog wel even blijven aanhouden. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 is het rapport een dankbaar instrument om de president te blijven aanvallen.

Spektakel

Maar of het ook politiek lonend is in het licht van de presidentsverkiezingen? Dat is eerder twijfelachtig. Aangezien het rapport op twee manieren gelezen kan worden, zal het ook op twee manieren worden uitgelegd. En de (sociale) media, die Trump gunstig gezind zijn, zullen eerder de interpretatie van de president volgen, de andere media zullen zich achter de versie van de Democraten scharen.

De vraag is of de gemiddelde Amerikaan wakker ligt van het spektakel dat Washington in de komende weken nog zal opvoeren. En vooral of die controverse hem van mening zal doen veranderen.

De vraag is of de gemiddelde Amerikaan wakker ligt van het spektakel dat Washington in de komende weken nog zal opvoeren.

Het Democratische kamp staat voor een grote interne strijd voor de presidentsverkiezingen. Al 18 kandidaten hebben zich aangemeld. Het geeft aan dat de Democraten intern verscheurd zijn en een breed politiek spectrum bestrijken, gaande van extreemlinks tot klassiek gematigd.

Als ze Donald Trump in 2020 van een tweede ambtstermijn willen houden, moeten ze én een sterke kandidaat naar voren schuiven én een grote politieke eenheid vertonen. Want de huidige president mag dan niet echt populair zijn, hij heeft wel een stevige trouwe aanhang en die is niet geminderd.

Of de Democraten zullen kiezen voor een afzettingsprocedure, is niet duidelijk. Het Mueller-rapport bevat geen smoking gun. Een afzettingsprocedure is bovendien een gevaarlijk wapen. De mislukte afzettingsprocedure van de Republikeinen tegen toenmalig president Bill Clinton, maakte de zetelende president alleen maar populairder. In het licht van 2020 is dat dus een gevaarlijke optie.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud