Senior writer

Het regime van Turkije speelt een dubbelzinnig spel in Syrië. Na jaren passiviteit laten de Turken plots Amerikaanse bommenwerpers toe op een Turkse basis, maar ze bombarderen zowel de terreurgroep IS als de Koerdische rebellen van PKK. Het zijn die Koerden die precies in Syrië en Irak de felste en de meest succesvolle tegenstanders zijn van IS.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft plots alle reserves laten varen. Jaren keek hij eerder passief toe hoe IS huishield in Syrië en Irak in de buurt van de Turkse grens. Nu het conflict steeds dichterbij komt, en er al een aanslag van IS plaatsgreep in Turkije, treedt het Turkse regime hard op.

De Turken stelden een militaire basis open voor Amerikaanse bommenwerpers. Daardoor kunnen de VS sneller toeslaan in Irak (en Syrië) tegen IS.

Dat Turkse gebaar was meteen ook het startschot voor een Turkse offensief. Turkije bombardeerde niet alleen IS-doelwitten in Syrië maar hield ook razzia’s waarbij vermoedelijke IS-leden en aanhangers van de Koerdische PKK werden opgepakt. Daarmee maakte het regime meteen ook een einde aan het fragiele bestand dat sinds 2013 tussen Turkije en de PKK bestond.

De VS zitten duidelijk verveeld met de situatie. Ze zijn uiteraard blij dat ze mogen bombarderen vanuit Turkije en officieel staat ook het PKK op de ‘terroristenlijst’ van Washington. Maar de Koerden in Irak en Syrië zijn dan weer bondgenoten van de VS. Het zijn immers de Koerdische strijders die het meest effectief strijden tegen de oprukkende jihadi’s van IS, zowel in Irak als Syrië.

Het drieste optreden van de Turkse overheid heeft al een reactie van de PKK in Turkije uitgelokt. Het conflict in Turkije dreigt daarmee nog maar eens op te laaien. De instabiliteit in het land kan alleen maar toenemen.

Voor Syrië is het helemaal geen goed nieuws als de Koerdische milities in de rug zouden aangevallen worden door Turkije. Ook de VS kunnen moeilijk dulden dat hun bondgenoten onder elkaar een robbertje beginnen uit te vechten. 

De strijd tegen IS zit daarmee in moeilijk vaarwater. Niemand lijkt bereid te zijn om troepen naar Syrië of Irak te sturen om IS terug te drijven. Maar de Koerden, die effectief op de grond IS bevechten, komen nu zelf onder vuur.

Turkije heeft een bijeenkomst van de NAVO gevraagd. Het land doet beroep op artikel vier van het verdrag waarbij een NAVO-lid het recht heeft om de hulp van andere lidstaten in te roepen als het vindt dat de integriteit van zijn territorium in het gedrang komt. Volgens Turkije bedreigen ‘terroristen’ het land.

Voor de NAVO zal het er nu op aankomen om iedere escalatie te vermijden. En dat zal met een eigengereide Erdogan geen simpel gegeven zijn. Washington zit duidelijk geklemd tusssen zijn bondgenoot in Ankara en de Koerdische bondgenoten in Irak en Syrië. Dat is een ongemakkelijke positie en onvermijdelijk zullen beide partijen duidelijkheid vragen aan de VS.

In Syrië zelf lijkt een poliltieke oplossing verder af dan ooit. De strijdende partijen weten van geen ophouden, al lijkt het regime steeds meer in nood te zitten om nieuwe manschappen voor zijn troepen te vinden. Maar een verzwakt regime is alleen maar een garantie op meer strijd in dit stadium. Nu ook nog Turkije op het strijdtoneel is verschenen, lijkt een verdere escalatie onvermijdelijk.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud