Dumolin verlaat beurs in mineur

(tijd) - De Kortrijkse zakenman Christian Dumolin bracht in november 1994 met volle ambities de baksteengroep Terca, het latere Koramic, naar de beurs. In september 1998 voert hij met nog steilere ambities een kapitaalverhoging door bij zijn investeringsvennootschap TrustCapital. Tien jaar later blijft van het beurssprookje niks meer over. De bouwactiviteiten van Koramic zitten geparkeerd bij Wienerberger. TrustCapital miste zijn beursintroductie compleet en kwam de klap nooit te boven.

Koramic en TrustCapital hebben twee weinig benijdenswaardige gelijkenissen: de bedrijven verlaten de beurs tegen een koers die veel lager ligt dan de intekenprijs. De baksteengroep Terca ging tegen 35 euro naar de beurs en werd midden vorig jaar door eigenaar Christian Dumolin van de beurs gehaald tegen 23,41 euro. TrustCapital ging in 1998 naar de beurs tegen 23,5 euro en wordt nu door Dumolin van de beurs gehaald tegen 10,75 euro.

Het verhaal van Koramic begon nochtans veelbelovend. In 1994 brachten de bouwgroepen Koramic, Redland en Van Biervliet hun baksteenactiviteiten samen in Terca dat naar de beurs trok. In 1996 bracht Koramic zijn andere bouwafdelingen in bij Terca dat werd omgedoopt in Koramic. Hetzelfde jaar bracht Koramic zijn baksteenafdeling onder bij de Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienerberger. In ruil verwierf de groep van Christian Dumolin samen met de bank Creditanstalt, later Bank Austria, de controle over de grootste steenbakker ter wereld. Koramic haalde 125 miljoen euro op en de beleggers reageerden enthousiast. In 1997 en 1998 boekte Koramic goede resultaten. Maar daarna ging het bergaf. Koramic kreeg van de banken niet meer de nodige middelen om te groeien. Als ondergewaardeerd bedrijf kon Koramic ook geen kapitaalverhoging uitvoeren. In 2003 zag Dumolin af van zijn ambitie om de Oostenrijkse groep over te nemen. In 2003 borg hij zijn pan-Europese expansiedroom definitief op met de verkoop van zijn dakpannen aan Wienerberger. Midden vorig jaar haalde hij Koramic van de beurs. Het uitrookbod lukte niet volledig en voorlopig noteert Koramic nog een schamele 1,3 procent op de beurs. Dumolin gaat nu de schrapping aanvragen. Het beursparcours van TrustCapital oogt nog minder fraai. Het ging al helemaal mis bij de kapitaalverhoging in september 1998. In mei 1998 nam Koceram, de privé-holding van Christian Dumolin, de slapende beursschelp Trustmetal over en herdoopte het tot TrustCapital Partners. Bedoeling was Trustmetal uit te bouwen tot een holding die belegt in groeibedrijven om ze daarna naar de beurs te brengen.

Koceram verkocht zijn groeiparticipaties voor 90 miljoen euro aan TrustCapital dat een beroep deed op de kapitaalmarkt. De kapitaalverhoging flopte volledig. Dumolin hoopte 150 tot 225 miljoen euro op te halen. De beleggers tekenden in voor slechts 25 miljoen euro. Koceram hoestte dan zelf maar 125 miljoen euro op. Dumolin weigerde toen om de kapitaalverhoging een mislukking te noemen. Hij gaf wel toe dat de timing, gezien het slechte beursklimaat, 'niet perfect was'.

TrustCapital kwam de klap nooit te boven. Het bedrijf was 'onsexy' en de beleggers lustten het aandeel niet. De minder succesvolle investeringen stapelden zich op. De aankoop van milieuboxenproducent Overpelt-Plascobel bleek een miskleun en de geplande kunststoffencluster met Vitalo kwam er niet. Dumolin diende zelfs een schadeclaim in van 8,6 miljoen euro tegen verkoper Umicore omdat hij zich bedrogen voelde.

De zware investeringen in technologie-aandelen (LHSP, FLV Fund, Pythagoras, Quest for Growth en vele anderen) zadelden TrustCapital op met een zware kater. Dumolin schat zijn verliezen in technologie-investeringen op minstens 40 miljoen euro. Ook in de industriële participaties liep een en ander mis. De verhoopte expansie van koperproducent Lamitref kwam er niet. De pogingen om Lamitref te fuseren met de koperactiviteiten van de Belgische non-ferro producent Umicore mislukten. De Duitse vestiging werd voor een symbolische frank verkocht aan een Kazaks bedrijf en TrustCapital boekte een minwaarde van 21 miljoen euro.

De overname van het industriële onderhoudsbedrijf Brant mislukte. Het failliete Brant kostte TrustCapital 3 miljoen euro. Dumolin stapte nog maar eens naar de rechtbank omdat hij zich bedrogen voelde. Er waren ook lichtpunten. De verkoop van het belang van 16,9 procent in de Belgisch Beton Maatschappij leverde een meerwaarde op van 16,7 miljoen euro. De investering in de Belgische fitnessketen Passage Fitness brachten 2,1 miljoen euro in het laatje.

'We zijn trots dat we het allemaal geprobeerd hebben', zegt Dumolin over zijn tien jaar beurscarrière. 'Met Koramic hadden we het ongeluk dat we niet over de middelen beschikten om Wienerberger volledig over te nemen. Aangezien we de groei niet langer konden financieren via banken of via de beurs was de verkoop van de dakpannendivisie aan Wienerberger het beste voor het bedrijf en het personeel. Het blijft toch verankerd in België. Al bij al ben ik daar heel gelukkig om, ook al zit het onder Wienerberger. TrustCapital is een ander verhaal. Dat kun je bezwaarlijk een succes noemen. In dergelijke gevallen is de kapitein altijd verantwoordelijk en dat ben ik. De technologie-investeringen en Lamitref waren niet de beste investeringen. Ik zou met TrustCapital zeker niet herbeginnen. Het heeft ook geen nut om met dergelijke investeringsmaatschappijen op de beurs te zitten.'

Dumolin: 'Ja, ik heb er veel geld verloren. Maar geld is niet mijn belangrijkste drijfveer. Toen in ik in 1980 startte, had ik ook geen geld. Ik deed het uit passie. Ik ga het gefuseerde Koramic/TrustCapital blijven uitbouwen als investeringsvennootschap voor kleinere participaties. Koramic heeft nog beton, lijmen, zinkproducten en tegels en beschikt over 60 tot 70 miljoen euro cash. TrustCapital heeft nog allerlei participaties. We gaan het iets rustiger doen. Volgend jaar word ik 60 jaar. De ambities worden iets beperkter. Ik heb de laatste jaren veel geleerd.'

Marc DE ROO

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud