Advertentie

Duopolie

©mfn online editor import

De overname van BASE door Telenet dreigt te leiden tot een duopolie op onze telecommarkt. Europa en technologische innovaties kunnen voorkomen dat de consument de pineut wordt.

Telenet vliegt er hard in sinds het Amerikaanse ­Liberty Global er in 2013 de macht greep en John Porter als topman Duco Sickinghe opvolgde. Vorig jaar werd Telenet voor de helft eigenaar van De Vijver Media, het bedrijf boven de tv-stations VIER en VIJF, nu koopt het de gsm-operator BASE. Met de eerste deal verzekerde Telenet zich van content voor digitale televisie, met de nieuwe zet krijgt het een steviger voet aan de grond in het mobiele telecomgebeuren, waar de sterkste groei wenkt.

Het Mechelse kabelbedrijf beent zo stilaan Proximus bij en doet waarvoor het in 1994 werd opgericht: een écht alternatief worden voor de vroegere nationale telecommonopolist. De telecomgebruiker in Vlaanderen heeft nu de keuze tussen twee sterke spelers die met gelijke wapens kunnen strijden. Hij kan alleen maar voordeel halen uit de scherpe concurrentie tussen beide, toch?

Dat is niet zeker. Het risico is reëel dat er een duopolie ontstaat waarbij Proximus en Telenet de telecommarkt onder elkaar verdelen en de concurrentie niet op de spits drijven om elkaar geen pijn te doen. Een derde speler, die als échte uitdager de markt op stelten kan zetten, is er niet (meer). Proximus en Telenet staan sterk in internet, digitale tv, vaste en mobiele telefonie. Ze kunnen dat allemaal in één pakket stoppen - de zogenaamde triple play - en zo de drempel voor eventuele nieuwkomers ontmoedigend hoog leggen.

De vrijmaking van de telecommarkt in de jaren 90 lokte heel wat spelers, waarvan ook enkele gesteund door kapitaalkrachtige buitenlandse groepen. Maar er kwam uiteindelijk een natuurlijke selectie op de kleine markt: enkel de sterkste bleven over. Het resultaat is dat de keuzevrijheid voor de consumenten niet bijzonder groot is en de tarieven te hoog.

Federaal minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwde gisteren dat de overname van BASE door Telenet niet mag leiden tot een verminderde concurrentie op de Belgische telecommarkt. Maar hij kan moeilijk beletten dat Telenet zich op dezelfde hoogte hijst als Proximus - voor de helft een overheidsbedrijf. De hamvraag is of de Belgische markt nog interessant is voor een derde of vierde telecomspeler, nu de koek grotendeels verdeeld lijkt.

Natuurlijk moet er genoeg concurrentie zijn. Maar enkele correctiemaatregelen van de Belgische mededingingsautoriteiten zullen niet volstaan om dat te bereiken. De oplossing kan echter van elders komen. Als in Europa eindelijk werk wordt gemaakt van een eengemaakte telecommarkt, met pan-Europese operatoren, zal het duopolie in België geen lang leven beschoren zijn. Ook de technologische vernieuwingen bieden ruimte aan nieuwe concurrenten. Wie wil bellen, hoeft niet meer langs de traditionele telecomoperatoren te passeren. Het kan via Skype of Whatsapp. Netflix daagt de aanbieders van digitale televisie uit. Die innovaties moet worden omarmd, ze zijn een verzekering tegen het kwalijke duopolie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud