Economen zien dollar niet verder dalen

(tijd) - De dollar daalde gisteren tegenover de euro tot het laagste peil sinds februari. Investeerders zijn bezorgd over de groei van de Amerikaanse economie en de financiering van het enorme tekort op de lopende rekening. Ook uitspraken van centrale bankiers en de presidentsverkiezingen in de VS wegen op het groene biljet. Maar economen zien de dollar niet of niet veel meer dalen.

Veel economen zeggen dat toenemende bezorgdheid over de Amerikaanse economie en lopende rekening de belangrijkste oorzaak is van de dollardaling. Het consumentenvertrouwen daalt, de industriële productie en de arbeidsmarkt vallen tegen. Dat leidt tot speculatie dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente trager zal verhogen dan verwacht. De forse stijging van de olieprijzen is de meest geciteerde oorzaak van de haperende economie.

Door de dure olie-invoer stijgt ook het tekort van de handelsbalans en lopende rekening. Het handelstekort klom in augustus tot het op een na hoogste peil uit de geschiedenis. Er zijn aanwijzingen dat de financiering van het tekort van de lopende rekening moeilijker verloopt dan vroeger. De aankoop van Amerikaanse effecten door buitenlandse investeerders daalde in augustus tot het laagste peil in een jaar. 'De VS moeten elke werkdag 2 miljard dollar buitenlands kapitaal aantrekken om het tekort te financieren', zegt de KBC-econoom Peter De Keyzer.

Voorts suggereerden in de voorbije weken verscheidene bestuurders van de Fed dat een dollardaling onvermijdelijk is. Robert McTeer van de Fed van Dallas was twee weken geleden het meest uitgesproken: 'Op termijn is er slechts één richting voor de dollar - lager.' Een dergelijke verklaring is opmerkelijk, want meestal laat de Fed uitspraken over het wisselkoersbeleid over aan het ministerie van Financiën. Minister John Snow herhaalde woensdag dat de VS een sterke dollar wensen.

Peter Vanden Houte en Frank Lierman, de hoofdeconomen van ING België en Dexia Bank, menen dat ook de presidentsverkiezingen in de VS op de dollar wegen. 'Bij de laatste zeven verkiezingen verzwakte de dollar vóór de verkiezingen. Nadien was er een 'relief rally', ongeacht de uitslag', zegt Vanden Houte. De dollar werd het slachtoffer van technische factoren. Het groene biljet zakte onder belangrijke steunniveaus, en de depreciatie versnelde.

Guy Verberne, een econoom van Fortis Bank Nederland, zegt dat de schommelingsmarge van de euro lichtjes verschuift van 1,21-24 dollar naar 1,22-27 dollar. 'Er is geen sprake van een glijbaan naar omlaag voor de dollar.' Hij ziet de euro terugvallen tot 1,25 dollar over drie maanden en 1,22 dollar over zes maanden.

Vanden Houte voorspelt dat de euro begin volgend jaar daalt tot 1,20-25 dollar en later op het jaar weer stijgt. Maar hij acht een klim van de euro boven 1,30 dollar onwaarschijnlijk. 'Europa heeft geen belang bij een sterke dollardaling. Als de euro 1,30 dollar nadert, komen er weer uitspraken van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de correctie ver genoeg gaat.' Maar sommige buitenlandse economen denken dat de ECB nu minder moeite heeft met de sterke euro. Ze merken op dat een sterke munt de olieprijzen en inflatie helpt drukken.

Lierman ziet drie redenen waarom de euro niet zal stijgen tot 1,30 dollar of meer. Ten eerste doen de renteverhogingen van de Fed de rentehandicap van de VS tegenover de eurozone verdwijnen tegen eind dit jaar. Ten tweede klapt de Amerikaanse economie niet in elkaar. De groei in de VS blijft hoger dan in Europa. Ten slotte blijft Lierman geloven in een 'monsterverbond' tussen de VS en Azië. De VS kopen veel Aziatische producten, terwijl Azië een belangrijk deel van zijn handelsoverschot belegt in de VS. Overigens duurt de kapitaaluitvoer van Europa naar de VS voort. 'Als er toch een doorbraak komt, zal de dollar veeleer stijgen dan dalen', aldus Lierman. Dexia voorspelt dat de euro terugvalt tot 1,19 dollar eind dit jaar en 1,16 dollar midden volgend jaar. De Keyzer daarentegen ziet de dollar verder afbrokkelen. Hij gelooft dat de euro eind volgend jaar 1,30 dollar waard is.

Wouter VERVENNE

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud