Een cruciale zondag

Zondag stembusslag, en wat voor een! De inzet is gigantisch. We staan voor enorme sociaaleconomische uitdagingen: de vergrijzing, de economische malaise, het begrotingstekort, de houdbaarheid van onze sociale zekerheid.

Elk apart zijn deze problemen allerminst een lachertje. Bovendien versterken ze elkaar. Er zijn veel middelen nodig om de financiële crisis te bezweren, de economie aan te zwengelen, de welvaart op peil te houden en de toekomstige pensioenen te betalen. Maar waar moeten die middelen gevonden worden? België zit met een gigantisch hoge schuldenberg. Los die puzzel maar eens op!

Alleen een sterke daadkrachtige regering kan dat. Een ploeg die inzicht en visie heeft, eenheid en leiderschap uitstraalt, de moed toont om onpopulaire maatregelen te nemen en bereid is echt als een ploeg aan de slag te gaan. Een regering die werk maakt van de staatshervorming die noodzakelijk is voor een meer efficiënte aanpak van de economische uitdagingen.

Een regering die ook nog eens snel op de been is en een ambitieus regeerakkoord wil uitvoeren. Want er is echt geen tijd meer voor treuzelende of ruziënde onderhandelaars. De problemen worden groter met elke voorbijglijdende dag. Bovendien loert het financiële monster om de hoek.

Beleggers, de bezitters van onze staatsschuld, eisen meer dan ooit een geloofwaardig beleid, een strenge begrotingsdiscipline en bewijzen dat de regering de toekomstige welvaart kan garanderen. Bij twijfel dumpen ze hun Belgische schuldbewijzen, stijgt de rente waartegen de overheid kan lenen en verzeilt België in een destructieve spiraal van recessie en razendsnel oplopende schulden.

Hopelijk beseffen de winnaars van zondagavond dat allemaal. Maar dat zal nog moeten blijken, want er is nog een bijkomend probleem. Als het op samenwerken en begrip aankomt, spreken Vlamingen en Franstaligen hoe langer hoe minder dezelfde taal. De Waalse topfavoriet toont een stuitend gebrek aan ‘urgency’, terwijl men in Vlaanderen bijval oogst door bovenal onverzettelijkheid ten aanzien van anderstalige landgenoten te beloven.

Is het dan nog redelijk te hopen op vlotte onderhandelingen, een daadkrachtige regering en de juiste noodzakelijke beslissingen? Ach, laten we niet wanhopen. Als het er echt op aan komt, is een mens tot veel in staat. Het komt er dus op aan iedereen snel duidelijk te maken dat het er deze keer echt wel op aan komt. Misschien kan de dreiging van de financiële markten daarbij helpen.

En wat ook helpt: voor het eerst sinds lang kan geregeerd worden zonder de druk van nakende verkiezingen. Politieke leiders die meer aan onze toekomstige welvaart dan aan hun kiespubliek denken, zijn ongetwijfeld tot beter leiderschap in staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud