Een drama in twee bedrijven

Fortis. Nu het nog kan, schrijven we nog eens de naam voluit van wat ooit Belgiës enige echt internationale topbedrijf was. Fortis is immers niet meer. De deal die de Belgische overheid gisterenavond bekendmaakte, haalt definitief de geest uit de fles en maakt een eind aan een twintig jaar durend groeiverhaal. Wat overblijft van Fortis, verdient geen naam die verwijst naar ‘sterk’. Fortis is voortaan een regionaal bankverzekeraartje.

(tijd) - De ‘redding’ van Fortis, zoals die vorige zondag afgesproken was, volstond duidelijk niet. Het geld bleef deze week wegvloeien en de interbankenmarkt bleef voor Fortis gesloten. Bovendien zou Nederland niet rusten voor het ABN AMRO in handen kreeg. Al sinds woensdag trachtten de Nederlanders terug te komen op de deal die zondag was gesloten, wat desgevraagd overigens werd ontkend door onze premier. Maar nadat ING maandagochtend was afgehaakt, naar verluidt omdat het zelf de financiering niet meer rond kreeg, wist de Nederlandse minister van Financiën, Wouter Bos, dat hij het zelf zou moeten doen.

Voor de Belgen zat een dikke deal er in die omstandigheden niet meer in, maar de uiteindelijke prijs die Nederland bereid is te betalen voor de som van Fortis Bank Nederland, Amev en ABN AMRO, is ronduit stuitend. Zeker ook omdat de hele portefeuille vergiftigde kredieten in België is achtergebleven. Het is een strakke voorzet richting nieuwe kapitaalinjecties als die kredietmarkt de komende maanden niet herstelt. Of richting volledige nationalisering.

Een bradeerprijs als die 16,8 miljard voor het leeuwendeel van wat ooit een internationaal topbedrijf was, kan slechts op twee manieren verklaard worden. Of Fortis en ABN AMRO zaten in nog veel slechtere papieren dan we dachten, of de Nederlanders hebben de voorbije dagen veel beter blufpoker gespeeld dan de Belgen.  In elk geval, de Nederlanders muisden er gisteren vanonder zonder ook maar een deel van de verantwoordelijkheid te nemen voor de faliekante beleggingen van Fortis. Het Engels heeft daar een heel toepasselijke uitdrukking voor: ‘They’re laughing their way to the bank.’

Maandag wordt het voor de beleggers afwachten welk gevoel zal overheersen: de nieuwe redding of de lage waardering en heraangewakkerde onzekerheid. Ook wat overblijft van Fortis, is uiteraard meer waard dan wat Fortis vandaag nog voorstelt op de beurs. Maar het is zeer de vraag of het klimaat er al aan toe is om dat maandag meteen in de koersen verrekend te zien.

Voor de spaarders is het herziene akkoord de bevestiging dat de staat hun spaargeld waarborgt. Al had het hen zonder twijfel meer gerustgesteld als de redding in een keer was geregeld. Het is dan ook zeer de vraag of spaarders de geruststellende woorden nu nog gaan geloven. Vanochtend gaan de meeste Fortis-kantoren weer open. Dat wordt weer een helse dag voor de al fel geplaagde personeelsleden. Voor hen is deze redding zonder twijfel slechts een tussenstap. In afwachting van een verkoop aan pakweg BNP Paribas en de afslanking die daarbij zal horen.

Na dit drama in twee bedrijven rest er de hele Fortis-top dan ook niks anders dan de conclusie aan zichzelf te houden. Zodra een nieuwe CEO is gevonden, stapt de hele directie beter stante pede op. Over de opstapvergoeding zullen we het niet hebben. Hun naam staat voor eeuwig in de geschiedenisboeken. Dat moet volstaan. Ruimschoots.

Frederik DELAPLACE

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud