'Een goede dag'

©Sofie Van Hoof

Het had gisteren een zwarte dag voor Europa kunnen worden, maar de puzzel viel mooi in elkaar. Het werd ‘een goede dag’, om het met de woorden van Angela Merkel te zeggen.

De Duitse bondskanselier was duidelijk opgelucht door het uitspraak van het grondwettelijk hof. Dat verklaarde dat het permanente

Europese reddingsfonds ESM niet in strijd is met de Duitse grondwet. Daarmee maakten de rechters in Karlsruhe een einde aan de spanning die niet alleen Duitsland maar ook de rest van eurozone in de ban hield. De obstakels zijn nu uit de weg geruimd. Het fonds kan eindelijk in werking treden.

Daarmee wordt meteen ook het wapenarsenaal aangevuld van de Europese Centrale Bank, die vorige week besliste

ongelimiteerd op de obligatiemarkt tussenbeide te komen. Voor het optreden van de ECB is een goedwerkend ESM een noodzakelijke aanvulling.

In het Europees Parlement legde Commissievoorzitter José Manuel Barroso zijn beleidsverklaring af. Met de invoering van de zogenaamde bankenunie wil hij niet alleen het toezicht op de bankensector verscherpen, maar eveneens de band tussen de muntcrisis en de bankencrisis losser maken. Of die band volledig zal worden doorbroken, moet nog blijken. Maar als het plan min of meer wordt uitgevoerd, kunnen bankcrisissen alvast sneller aangepakt worden.

De voorlopige verkiezingsuitslag in Nederland laat uitschijnen dat Europa uiteindelijk niet het hoofdthema is geworden in de verkiezingsstrijd. De nek-aan-nekrace tussen de sociaal-democratische PvdA en de rechts-liberale VVD bewijst dat. De eurosceptici, langs rechts of links, konden geen doorbraak forceren. Nederland zit nog steeds verankerd in de eurozone. Sterker: Rutte lijkt de eerste premier van de sterke eurolanden te worden die zijn verkiezingen weet te winnen.

Is daarmee de lucht in de eurozone volledig uitgeklaard? Neen. In Nederland zal de roep om het zuinige beheer van de eurozone wel altijd blijven bestaan. Net zoals in Duitsland de publieke opinie nog steeds geen goed oog heeft in de goede afloop van de crisis. Merkel zal met die opinie blijvend rekening moeten houden met het oog op haar herverkiezing volgend jaar. En het plan van Barroso om een bankenunie te creëren heeft al evenmin zijn definitieve beslag gekregen. Ook daar liggen nog wat valkuilen klaar.

Dat neemt niet weg dat sinds de klare beslissing van de ECB vorige week het sentiment in de eurozone aan het keren is.

De ‘goede dag’ van gisteren versterkte dat positieve sentiment. Er komt weer perspectief op een mogelijke uitweg uit de eurocrisis. Het pessimisme van voor de zomerluwte ebt duidelijk weg.

Maar de redding van de eurozone is natuurlijk nog niet verworven. Het Griekse dossier staat immers alweer voor de deur. En daarover zal ook nog een hartig woordje gesproken worden. Dan is er nog Spanje dat ooit zal moeten zeggen wat het nu eigenlijk wil, een redding of niet.

Er staan dus nog moeilijke dagen voor de deur. Dagen waarop het sentiment weer kan omslaan en deze ‘goede dag’ snel vergeten kan zijn. Maar in de lange, donkere tunnel die de eurocrisis geworden is, is iedere ‘goede dag’ nu meer dan welkom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud