Advertentie

Een liberale faux pas

©Saskia Vanderstichele

Het is moeilijk te begrijpen dat socialisten en vooral liberalen de uitbreiding van de fiscale vrijstelling op de roerende voorheffing dwarsbomen. Alleen verkiezingskoorts kan dat verklaren.

De federale ministers zijn er gisteren weer niet in geslaagd de bankenwet goed te keuren. Aan dat ontwerp van bankenwet valt wel wat bij te schaven. Het is contraproductief dat de vereisten voor banken in ons land plots een stuk strenger worden dan elders in Europa of in de wereld. Maar daar ging het debat gisteren niet over.

Een van de zinvolste voorstellen van Koen Geens in dat plan werd gisteren onderuit gehaald door zowel de socialisten als de liberalen. De minister van Financiën stelt voor om de fiscale vrijstelling van roerende voorheffing niet langer tot spaarboekjes te beperken. Ook andere roerende inkomsten uit bijvoorbeeld obligaties, kasbons, fondsen en aandelen zouden die vrijstelling genieten tot een maximaal bedrag van 1.880 euro.

Economisch gezien is dat zeer zinvol. De Nationale Bank heeft dat tot vervelens toe in verschillende rapporten aangetoond. Het spaargeld vloeit door het fiscale voordeel te eenzijdig naar spaarboekjes. De meer dan 250 miljard euro die op die boekjes staat, vindt niet makkelijk de weg naar onze economie. Als dat geld meer in langetermijnspaarproducten wordt gestopt, krijgen de banken het makkelijker om met die grotere pot van geld met een langere looptijd de economie te financieren. Nu worden defensieve spaarboekjes fiscaal aangemoedigd, maar financiële instrumenten die de economie stimuleren niet. Maar het voorstel om daarmee komaf te maken, nee maar.

De socialisten verstoppen zich achter andere projecten als de volkslening. Nog onbegrijpelijker is het verzet van Open VLD. Een verhoging van de belastingdruk? Neen,

integendeel. Er is nu wel een groep spaarders die door geld te spreiden over verschillende spaarboekjes, die roerende voorheffing ontduiken. Maar geen enkele partij kan er toch tegen zijn dat je al je rente-inkomsten moet aangeven om een fiscale vrijstelling te kunnen genieten?

De liberale voorzitster Gwendolyn Rutten vreest dat dat het begin is van een vermogenskadaster. Maar wat dan? Een grote fiscale hervorming dringt zich sowieso op. Dan zou het een liberale partij sieren om alles uit de kast te halen om die fiscale druk te verlagen én om meer in te zetten op het stimuleren van de economie. Natuurlijk mag onder het mom van ‘belastingverschuiving’ geen hold-up gepleegd worden op - vaak via arbeid verdiend - spaargeld . Maar dat Open VLD dan díé strijd voert, in plaats van nu voorstellen te kelderen die de economische logica zelve zijn. Doodgewone verkiezingskoorts? Of wordt de minister van Financiën en rijzende ster van CD&V een te grote bedreiging voor Rutten en co?

Advertentie
Gesponsorde inhoud