Advertentie

Een nieuwe Muur

©Sofie Van Hoof

In Oekraïne lijkt iedere orde zoek. Het land lijkt steeds meer in de greep van het geweld van de straat. Daarbij is geen enkele zijde in dit conflict onschuldig. En confrontatie haalt het van onderhandelingen.

Sinds vrijdag poogt het regime in Kiev de rust in het oostelijke deel van het land te herstellen. Voorlopig geeft dat niet echt de gewenste resultaten. Niet alleen blijkt de weerstand taai, bovendien breidt de onrust zich gestaag uit. De incidenten en doden in Odessa maken het conflict nog eens wat wranger.

Blijkbaar is er beslist dat er geen weg terug meer is. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is ervan overtuigd dat hij de opstandige streken weer in de pas kan laten lopen. Waar hij de pro-Russische separatisten verwijt dat ze steun krijgen van het Kremlin, meldde de Duitse krant ‘Bild’ dat inmiddels ook agenten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, CIA en FBI, de Oekraïense troepen bijstaan.

Op die manier is iedere marge voor onderhandelingen flinterdun geworden. Vooropgezet dat de partijen nog enige illusie koesteren dat er onderhandeld kan worden. De kans is groot dat die weg verlaten is.

Daarbij nemen alle betrokken partijen grote risico’s. Want wanneer het geweld begint, is het meestal niet te voorspellen wanneer het zal eindigen. Toch lijkt Oekraïne klaar om dat heilloos pad te kiezen.

Wat opvalt, is dat er geen enkel gezag in de grensstaat van Rusland aanwezig lijkt. Premier Jatsenjoek haalde uit naar de eigen politiemensen, maar die staan ook alleen maar tegenover menigten met niet bepaald zachtaardige bedoelingen. De straat regeert dus op dit moment en hoe langer die straat regeert, hoe gewelddadiger de situatie dreigt te worden.

In die logica is er ook nauwelijks een uitweg. Als er nog geloof is in diplomatie, dan moet die dringend de bovenhand krijgen. Maar niemand lijkt ook maar een sleutel in handen te hebben om de hele situatie te ontmijnen.

Het conflict tussen Oost en West, meer bepaald Rusland en de VS, wordt volop uitgevochten in de straten van de Oekraïense steden.

Europa bereidt zich best voor op een gewelddadig conflict, vlak aan zijn grenzen. En, gemeten naar de tussenkomsten van de Europese leiders, iets waar het ook bitter weinig inbreng bij heeft. Als men niet oplet, dan wordt de Muur van Berlijn, uitgerekend 25 jaar na de val daarvan, enkele honderden kilometers verder opnieuw aangelegd. Dat is een griezelige gedachte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud