Een trieste klucht

De Fortis-saga wordt nu echt wel een klucht. Georges Ugeux, die door het juridisch advieskantoor Deminor was voorgedragen om in de bestuurskamers van Fortis een nieuwe wind te laten waaien ten bate van de misnoegde aandeelhouders, is enkele uren na zijn benoeming tot bestuurder alweer opgestapt. Omdat hij het in de verkiezing van een voorzitter voor de raad van bestuur had moeten afleggen tegen Jozef De Mey.

(tijd) - Blijkbaar waren de persoonlijke eer en glorie voor Georges Ugeux belangrijker dan de mogelijkheid om de belangen van de aandeelhouders te verdedigen toen hij zich kandidaat stelde voor een bestuurdersfunctie bij Fortis. Hij heeft de aandeelhouders de hele tijd een rad voor de ogen gedraaid.

Voor Deminor, dat zich in de Fortis-zaak opwerpt als een respectabele spreekbuis van ontevreden aandeelhouders, is dit echt wel een blamage. Deminor voerde maandenlang een campagne tegen de oude raad van bestuur, volgens het advieskantoor verantwoordelijk voor de ondergang van Fortis, en verkreeg uiteindelijk dat het eigen kandidaat-
bestuurders mocht voordragen.

Samen met andere aandeelhoudersorganisaties stelde Deminor uiteindelijk vier kandidaten voor. De eerste haakte af omdat hij het niet eens was met de nee-stem die Deminor promootte op de aandeelhoudersvergadering van woensdag, de tweede raakte niet verkozen, de derde gooit al enkele uren na zijn verkiezing de handdoek in de ring. Van de vier blijft er maar één over: de Nederlander Jan Zegering Hadders. En die is naar voor geschoven door de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarvan de directeur, Jan-Maarten Slagter, op de woelige aandeelhoudersvergadering in Brussel woensdag opriep te luisteren naar de rede, niet te kiezen voor een oorlogsscenario en ja te stemmen.

Dat Georges Ugeux er zo snel de brui aan geeft, is eigenlijk niet eens zo’n slechte zaak. Door de standpunten die hij vooraf verkondigd had - onder meer over CEO Karel De Boeck met wie hij zou moeten samenwerken -  had hij het zichzelf al niet gemakkelijk gemaakt om in een collegiaal bestuursorgaan te functioneren. De vernieuwde raad van bestuur van de Fortis-holding bestaat nu uit mensen die hebben aangegeven naar aan een oplossing te willen werken en die niet in de eerste plaats de confrontatie opzoeken of zich in uitzichtloze juridische veldslagen willen storten.

Dat kan ertoe bijdragen dat de gordiaanse Fortis-knoop gemakkelijker en vlugger kan worden ontward. De raad van bestuur zal wel snel initiatieven moeten nemen om de onderhandelingen met de overheid en eventueel BNP Paribas weer te openen. Het kan helpen als de Belgische regering zich niet onverzoenlijk opstelt.

Tenslotte is iedereen gebaat met een onderhandelde oplossing. Hoe langer die uitblijft, hoe moeilijker het wordt. Want bij gebrek aan resultaten dreigen de aandeelhouders  hun vertrouwen in de nieuwe raad van bestuur op te zeggen.  De kans die er nu is om een nieuw akkoord te vinden, moet met beide handen worden gegrepen.

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud