EU biedt Iran en Albanië hulp in ruil voor terugkeer illegalen

(tijd) - Spanje wil de hulp aan landen als Iran en Albanië koppelen aan de bereidheid om illegalen weer op te nemen. Het Spaanse voorstel, dat over een week door de EU-leiders in Sevilla moet worden goedgekeurd, krijgt echter flink wat tegenwind uit de lidstaten. Die zien een automatische koppeling tussen hulp en wederopname van illegale immigranten niet zitten. Spanje blijft echter agressief aan de kar trekken.

Spanje heeft van illegale immigratie een hoofdtema gemaakt van de Europese top in Sevilla, eind volgende week. Vandaag vergaderen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg om die top voor te bereiden. Zij buigen zich vooral over een betere bescherming van de buitengrenzen tegen illegale immigratie.

Centraal daarbij staan voorstellen voor een betere samenwerking en opleiding van politiediensten en gezamenlijke evaluatie van de risico's.

De Spaanse en Britse premiers, José-Maria Aznar en Tony Blair, kondigden vorige maand aan dat er Europese sancties moeten komen tegen derde landen die weigeren om illegalen terug op te nemen. EU-voorzitter Spanje heeft nu ook een voorstel in die zin uitgewerkt en met hand en tand verdedigd op een vergadering van EU-ambassadeurs gisteren.

Het Spaanse plan vraagt om een mechanisme dat de ontwikkelingshulp aan derde landen koppelt aan medewerking tegen illegale immigratie. Concreet moeten nieuwe samenwerkingsakkoorden clausules bevatten dat de hulp wordt opgeschort indien een land eigen burgers of burgers uit derde landen die via hun grondgebied illegaal naar de EU vluchtten, niet wil terugnemen.

Heel wat landen, waaronder België, plaatsten gisteren vraagtekens bij een automatische koppeling tussen steun en wederopname van illegalen. Zweden vond dit veel te ver gaan. En ook Frankrijk pleitte voor een voorzichtigere aanpak.

In een groot aantal akkoorden heeft de EU al dergelijke wederopnameclausules opgenomen. Dat is zo voor de akkoorden van Cotonou tussen de EU en de armste landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan. In die akkoorden is er geen sprake van automatische opschorting van de hulp. Wel van een kritische dialoog, waarbij de EU politieke druk uitoefent op het desbetreffende land om de afspraken na te komen.

EU-voorzitter Spanje gaf op de vergadering aan dat de tekst van Sevilla vooral bedoeld is tegen Iran en Albanië. Groot-Brittannië steunt het Spaanse voorstel met het argument dat 'Europa niet bang mag zijn om maatregelen te treffen'.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken moeten zich maandag uitspreken over het Spaanse voorstel. Niet toevallig ligt maandag ook een voorstel op tafel voor een nieuw handels- en samenwerkingsakkoord met Iran. Minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, was de voorbije dagen in Teheran om de Iraanse overheid aan te sporen de hervormingen voort te zetten en deel te nemen aan de internationale strijd tegen het terrorisme.

KV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud