Euronext Brussel pocht met neprecord voor beursintroducties

(tijd) - 'Euronext Brussel stevent in 2005 af op een record', zei Olivier Lefebvre, de directievoorzitter van de beurs, gisteren. Volgens Lefebvre beginnen dit jaar 14 Belgische bedrijven in Brussel hun beurscarrière. Dat zijn er drie meer dan in het vorige topjaar 1998, stellen ze bij Euronext, 'en het grootste aantal sinds 1977'. Maar die statistieken kloppen niet. In 1998 waren er 17 Belgische beursintroducties in plaats van elf. En in 1999 waren het er 22.

'Het aantal introducties van Belgische bedrijven op alle segmenten van de Brusselse beurs stevent dit jaar af op een record', kondigde Olivier Lefebvre trots aan tijdens de officiële plechtigheid van het beursdebuut van de technologiegroep Zetes. Zetes is volgens de topman van Euronext Brussel de zevende nieuwe Belg dit jaar op Eurolist - het gereglementeerde segment van de beurs. De zes andere zijn Telenet, Elia, Devgen, Galapagos, Cumerio en RHJ International.

Voorts kwam eerder dit jaar Proximedia naar de Vrije Markt van Euronext Brussel. Reibel is overmorgen aan de beurt. Ook NewTree, Newton 21, Sodiplan, Val St Lambert en ZNJ staan aan te schuiven om nog voor 31 december de Vrije Markt te vervoegen. Lefebvre telt dus in totaal 14 beursintroducties over heel 2005. Dat zijn er drie meer dan in 1998, en dat jaar was volgens de Euronext-statistieken het vorige recordjaar.

Euronext Brussel benadrukt dat het record slaat op het aantal beursgangen, en zeker niet het opgehaalde bedrag. Inderdaad: met de beursintroductie van Belgacom vorig jaar bijvoorbeeld werd 3,6 miljard euro opgehaald. Dat is ongeveer dubbel zoveel als het totale bedrag van de 14 geplande en gerealiseerde operaties van dit jaar.

Maar ook voor het aantal beursintroducties wordt 2005 allerminst een recordjaar. De redactie telde 22 Belgische nieuwelingen in 1999. Dat zijn er acht meer dan de verhoopte 14 van dit jaar, en meer dan dubbel zoveel als het aantal IPO's (Initial Public Offerings) dat Euronext in zijn statistieken heeft. Waar zitten de verschillen?

Ten eerste houdt Euronext geen rekening met de beursgang van de vastgoedbevaks. In 1999 alleen werden er zes geïntroduceerd, onder meer WDP en Home Invest. Het is niet meteen duidelijk waarom Euronext de bevaks uit zijn statistieken houdt, maar het komt de beurs dit jaar goed uit. Met de bevaks erbij waren 1998 en 1999 immers de topjaren, en niet 2005.

Euronext houdt wel rekening met de piepkleine beursintroducties op de Vrije Markt, waar nauwelijks informatieverplichtingen en andere regels gelden. Die huidige Vrije Markt is te vergelijken met Euro.NM, de intussen afgeschafte 'nieuwe markt' van Euronext waar in de late jaren 90 een bont gezelschap Belgische en buitenlandse bedrijven heen trok. In 1999 alleen kregen vijf Belgische bedrijven een notering op Euro.NM, waaronder Parc Paradisio en VMS Keytrade (nu Keytrade Bank). Die komen niet voor in de statistieken van Euronext.

Euronext houdt evenmin rekening met de bedrijven die in de loop der jaren overstapten van de intussen verdwenen pan-Europese groeibeurs Nasdaq Europe. Wij ook niet. De overstap van bijvoorbeeld Innogenetics en Option in respectievelijk 2002 en 2003 ging niet gepaard met een ophaling van geld. Voorts activeerden enkele bedrijven een beursschelp. De holding Beluga bijvoorbeeld blies in 1998 het aandeel HSPL nieuw leven. Ook die operaties komen niet voor in beide statistieken, want er kwam per saldo geen aandeel bij. RHJ International komt dan weer wel in de statistieken voor, ook al is dat bedrijf enkel juridisch en zeker niet operationeel een Belgisch bedrijf.

Euronext Brussel is terecht blij met het drukke jaar voor beursintroducties. Met 26 procent van alle Euronext-IPO's totnogtoe presteert de Brusselse poot relatief uitstekend. Ter vergelijking: in omzet komt Euronext Brussel nauwelijks verder dan 3 procent. Pochen mag dus, maar daarom hoeft Euronext nog geen loopje nemen met de statistieken. Lefebvre had gisterenochtend oprecht kunnen poneren: '2005 is voor Euronext Brussel het beste jaar van deze eeuw.'

Pierre HUYLENBROECK

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud