Euronext kan Britse concurrentieautoriteit niet overtuigen

(tijd) - Euronext heeft de Britse mededingsautoriteit niet kunnen overtuigen dat zijn belang in LCH.Clearnet geen gevaar vormt voor de vrije concurrentie bij een overname van de London Stock Exchange (LSE). De pan-Europese effectenbeurs moet haar belang afbouwen van 41,5 procent tot onder 15 procent om een bod op de LSE te kunnen uitbrengen. Als Deutsche Börse LSE wil inlijven, stuit ze voor zijn afwikkelhuis Eurex Clearing op dezelfde voorwaarde.

'Voor Euronext is de verkoop van een belang van 26,6 procent in LCH.Clearnet een bittere pil om te slikken, omdat clearing-activiteiten een hoge winstmarge opleveren', zegt een waarnemer. LCH.Clearnet boekte vorig jaar een bedrijfswinst van 54,8 miljoen euro. Euronext consolideert de cijfers van LCH.Clearnet niet meer apart. Maar omgerekend naar het belang voor Euronext komt het neer op een nettowinstbijdrage van 22,7 miljoen euro of ruim 15 procent van het groepsresultaat.

Behalve de winstbijdrage is er nog een praktisch punt. Euronext heeft het afgelopen jaar gemerkt dat er niet veel kandidaten zijn voor een minderheidsbelang in LCH.Clearnet. Euronext mag op grond van de afspraken die gemaakt zijn bij de fusie van London Clearing House en Clearnet alleen verkopen aan andere klanten van het afwikkelbedrijf.

'En dan is er nog het enorme lobbywerk van Euronext, dat te maken heeft met de situatie bij de grote rivaal Deutsche Börse', gaat de waarnemer voort. Deutsche Börse bezit alle aandelen van Clearstream, dat zowel clearing- als settlementactiviteiten verzorgt. Clearstream is voor Deutsche Börse een melkkoe. Het zorgt voor 41 procent van de groepsomzet, en voor een kwart van de bedrijfswinst. Euronext wilde een zo groot mogelijk deel behouden van LCH.Clearnet, omdat het zowel de effectenhandel in Londen als op de markten van Euronext afwikkelt.

Clearing is na de handel op de beurs de tweede van de drie stappen waaruit een beurstransactie bestaat. Een clearinghuis stelt zich op als anonieme derde partij tussen koper en verkoper. Het stelt de leverings- en betalingsverplichtingen van de koper en de verkoper op, en garandeert dat de transactie goed afloopt. De derde stap in de beurstransactie is 'settlement', de definitieve uitwisseling tussen cash en effecten.

In de Britse beurstraditie zorgen onafhankelijke instellingen voor de drie fases van de handel. Maar in 2003 fuseerde de Britse clearinginstelling, het London Clearing House, met het afwikkelhuis van de Euronext-beurzen Clearnet. Samen vormden ze de fusievennootschap LCH.CLearnet.

Daarnaast werd de Britse settlementorganisatie Crest overgenomen door het in Brussel gevestigde Euroclear. Euroclear verzorgt ook de settlement voor de markten van Euronext, maar opereert als een zelfstandige organisatie. Euronext bezit slechts 2,4 procent van het kapitaal van Euroclear.

In december 2003 verwierf Euronext 49,1 procent van de fusiegroep LCH.Clearnet. Intussen verkocht de fusiebeurs 7,6 procent van de aandelen van het clearinghuis. Het restant van 41,5 procent is verdeeld over 24,9 procent gewone aandelen en 16,6 procent aandelen met voorkeurrecht. Dat laatste pakket kan in gewone aandelen worden omgezet. Euronext zei eerder dat het dit pakket de komende jaren zou kunnen verkopen.

Euronext argumenteerde ook dat het slechts een minderheid van de bestuurders bij LCH.Clearnet benoemt. Maar voor de Britten ging dat niet ver genoeg. Naast het terugbrengen van het aandelenbelang moet Euronext haar vertegenwoordiging in het bestuur van het afwikkelbedrijf verminderen van vier zetels naar één.

Los van de structurele wijzigingen in de verhouding tussen Euronext als aandeelhouder en LCH.Clearnet moet een fusiebeurs LSE/Euronext garanderen dat het op geen enkele wijze zal proberen de toegang van concurrenten tot de diensten van LCH.Clearnet te beperken. Ook moet de LSE een meerderheid aan onafhankelijke, niet van Euronext afkomstige, bestuurders houden. Alle veranderingen in de relatie met het clearinghuis zouden door een meerderheid van deze directeuren moeten worden goedgekeurd.

Nu bekend is aan welke voorwaarden een bod op de LSE moet voldoen, kan Euronext aan het rekenen slaan. Daarmee kan, bijna een jaar nadat Deutsche Boerse het openingssalvo in de strijd om de LSE gaf, de slotfase van het overnamegevecht beginnen.

SM/JMS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud